Στο Ζάγκρεμπ αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στο Ζάγκρεμπ αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κροατικής κυβέρνησης θα συναντηθούν στο Ζάγκρεμπ την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο από το 2021 έως το 2027. Πρόκειται για τη δεύτερη του “είδους” της συνάντηση, από την έναρξη – τον περασμένο μήνα – ενός ανεπίσημου διαλόγου για την επόμενη επταετή δημοσιονομική περίοδο.
Επικεφαλής της κροατικής αντιπροσωπείας αναμένεται να είναι ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Πόρων, Μάρκο Πάβιτς. Της αντιπροσωπείας της ΕΕ θα ηγηθεί ο Aurelio Cecilio, επικεφαλής της μονάδας που είναι αρμόδια για την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία.
Η κυβέρνηση της Κροατίας εξαρτάται από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των δημόσιων επενδύσεων στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκρίνει τις χρηματοδοτικές χορηγήσεις, δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έκθεση με κατευθυντήριες γραμμές για τις επενδύσεις στην πολιτική συνοχής.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η Κροατία θα πρέπει να επενδύσει σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διασυνδεσιμότητα σε θέματα ενέργειας και μεταφορών, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η ανάσχεση του brain drain. 
Η Κροατία δεν έχει, ακόμη, καθορίσει τις προτεραιότητές της. Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια επενδύθηκαν στους τομείς των μεταφορών και της γεωργίας, ενώ το πιο ακριβό έργο ήταν η κατασκευή της γέφυρας Πέλιεσατς, με κόστος 526 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνομιλίες που διεξάγονται μέχρι στιγμής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κροατικής κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερο έργο και ότι τα κονδύλια της επόμενης περιόδου θα διατεθούν σε μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων – σε κόστος – αλλά σημαντικών, έργων.
Την  περίοδο 2021-2027, η Κροατία αναμένεται να λάβει 6% λιγότερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία επτά χρόνια η Κροατία είχε στη διάθεσή της 10,7 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play