Στους δρόμους πολίτες του Ιράν για τον θάνατο 22χρονης – Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές νεκροί

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΟΗΕ για την κατάσταση στο Ιράν

Άντρες και γυναίκες ξεσπούν στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που συνελήφθη από την αστυνομία «ηθών» επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

propoli

Εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, με πολλές γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει στις διαδηλώσεις, αλλά οι διαδηλωτές συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα κατά της ηγεσίας της χώρας.

Πρόκειται για τις εντονότερες διαμαρτυρίες που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια μετά από το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό.

Την ανησυχία του για τη δράση της αστυνομίας στο Ιράν εξέφρασε και ο ΟΗΕ:

«Η υπηρεσιακή ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα αλ Νασίφ, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί -η οποία είχε συλληφθεί από την ”αστυνομία ηθών” του Ιράν, που εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση του χιτζάμπ- και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν», υπογράμμισε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της, κάτι που οι αρχές αρνούνται κατηγορηματικά, κάνοντας λόγο για ένα «ατυχές συμβάν».

Το κύμα των διαμαρτυριών μεταφέρθηκε και στα social media με πολλούς χρήστες να ανεβάζουν βίντεο που κόβουν τα μαλλιά τους.

Δείτε επίσης: Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Περίπου 30 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τη μετάδοση από το BBC

Loading