Συμπροεδρία Ελλάδας και Καναδά στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη

Συμπροεδρία Ελλάδας και Καναδά στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη

Το μέλλον της παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελεί το επίκεντρο των εργασιών της ετήσιας Συνόδου Παγκόσμιας Στρατηγικής (Global Strategy Group) του ΟΟΣΑ, που θα λάβει χώρα στις 15-16 Οκτωβρίου στο Παρίσι, με την Ελλάδα και τον Καναδά να αναλαμβάνουν από κοινού την προεδρία της διοργάνωσης.

Η Σύνοδος Παγκόσμιας Στρατηγικής είναι η μοναδική ετήσια κεντρική διοργάνωση του ΟΟΣΑ, στην οποία συμμετέχουν τα 38 κράτη-μέλη του Οργανισμού, εκπροσωπούμενα από μόνιμους αντιπροσώπους και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και στρατηγικά διλήμματα.

Σε συνέχεια της επιτυχούς διεξαγωγής της Συνόδου υπό την ελληνική προεδρία τον Δεκέμβριο του 2023, η ελληνική προεδρία προσκάλεσε το key001τον Καναδά ως ισότιμη συμπροεδρεύουσα χώρα, καθώς είναι πρωτοπόρος σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και συνιδρυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας Global Partnership on Artificial Intelligence. Η συμπροεδρία αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, καθώς αποδεικνύει τη δέσμευσή της να συμμετάσχει ενεργά και σε ανώτατο επίπεδο στην παγκόσμια πρωτοπορία της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, συμμετέχοντας στη Σύνοδο, σημειώνει ότι ο ΟΟΣΑ έχει εξελιχθεί σε ένα αναγνωρισμένο κέντρο συμμετοχής και συζήτησης για τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. key002Οι περισσότερες σοβαρές συζητήσεις με εταιρείες, φορείς και θεσμούς διεξάγονται εντός του πλαισίου του. Αυτή η σύνοδος έχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, και η συμμετοχή της Ελλάδας ενισχύει τη θέση της στον παγκόσμιο διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η φετινή σύνοδος εστιάζει στις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις οικονομίες και τις κοινωνίες, θέλοντας να δημιουργήσει χρήσιμες γνώσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ο κύριος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την καινοτομία, χωρίς όμως να περιορίζει την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ως συντονιστής της εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο κ. Μαστρογεωργίου αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο της Επιτροπής για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Σημαντική διάσταση της συζήτησης είναι και η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου αυξημένης διαφάνειας και συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Οκτωβρίου, ενώ θα προηγηθεί επιχειρηματική ημερίδα στις 14 Οκτωβρίου με συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, με κεντρικό ρόλο να έχει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος.

Loading

Play