Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Τι γνωρίζουμε για την πρόσφατη επίθεση

Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Τι γνωρίζουμε για την πρόσφατη επίθεση

Σε νέα επικίνδυνη φάση έχει εισέλθει πλέον η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, σύφμωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι επίθεση εξαπέλυσε εις βάρος του Ιράν το Ισραήλ, τα ξημερώματα του Σαββάτου, εναντίον περίπου 20 στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών αεράμυνας, σταθμών ραντάρ και εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η κορύφωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν

Οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο, ενώ επισκεπτόταν το Ιράν, πιθανότατα από το Ισραήλ.

Στη συνέχεια, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, του πιο πολύτιμου περιφερειακού συμμάχου του Ιράν, και εισήλθαν στο νότιο Λίβανο στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της πολιτοφυλακής.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους απευθείας στη χώρα σε μια σημαντική κλιμάκωση. Σε αντίποινα, το Ισραήλ άρχισε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους σε όλο το Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Οκτωβρίου.

Οι αντικρουόμενες δυνάμεις

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ένα τεράστιο τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι του Ιράν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν εδώ και καιρό να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα του Ισραήλ ως μέρος της δέσμευσής τους για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους.

Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος στη Μέση Ανατολή που έχει αγοράσει μέχρι στιγμής το μαχητικό αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin – το πιο δαπανηρό οπλικό σύστημα όλων των εποχών. Το Ισραήλ πιστεύεται επίσης ευρέως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και ποτέ δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την ικανότητα. Το Ιράν έχει συσσωρεύσει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή αρκετών πυρηνικών βομβών, εάν οι ηγέτες του επιλέξουν να καθαρίσουν το βαρύ μέταλλο στο επίπεδο του 90% που χρησιμοποιείται συνήθως σε τέτοια όπλα. Θα πρέπει ακόμη να κατακτήσει τη διαδικασία οπλοποίησης του καυσίμου προκειμένου να παράγει μια λειτουργική συσκευή ικανή να πλήξει έναν απομακρυσμένο στόχο.

Οι κυρώσεις και η πολιτική απομόνωση έχουν περιορίσει την πρόσβαση του Ιράν σε ξένη στρατιωτική τεχνολογία, οδηγώντας το στην ανάπτυξη δικών του όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ τον Απρίλιο. Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ιράν είναι ως επί το πλείστον παλαιότερα μοντέλα, που κληρονόμησε από την εποχή πριν από την επανάσταση της χώρας το 1979.

Η χώρα ελπίζει να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες μέσω μιας κλιμακούμενης συνεργασίας με τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής, τα ρωσικά στρατιωτικά είδη υψηλών προδιαγραφών που θέλει περισσότερο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, παραμένουν στη λίστα επιθυμιών του. Αν και σε τεχνολογικό μειονέκτημα, ο στρατός του Ιράν πιστεύεται ότι διαθέτει σημαντικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ και φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που ανέπτυξε εναντίον του Ισραήλ τον Απρίλιο.

Όπως έμαθε το Ιράν σε εκείνη την επίθεση και στην επακόλουθη της 1ης Οκτωβρίου, η διείσδυση στην ουσιαστική αεράμυνα του Ισραήλ αποτελεί πρόκληση. Πρέπει κανείς να διαπεράσει κανείς τα μαχητικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Έπειτα υπάρχουν τα συστήματα αεράμυνας Arrow και David’s Sling του Ισραήλ, καθώς και οι δυνατότητες αναχαίτισης των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το δικό του αμυντικό οπλοστάσιο του Ιράν περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών S-300 για την αντιμετώπιση αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ και το τοπικά κατασκευασμένο αντιβαλλιστικό σύστημα Arman. Αυτά δεν είναι τόσο δοκιμασμένα στη μάχη όσο η άμυνα του Ισραήλ – μια απόδειξη της προτίμησης του Ιράν για ασύμμετρο πόλεμο, όπου μπορεί να προβάλει υπερμεγέθη ισχύ, αντί για μάχη σώμα με σώμα.

Τι ξέρουμε για την σημερινή επίθεση του Ισραήλ

Η επίθεση του Ισραήλ αποτελεί την πιο πρόσφατη πολεμική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών, η σύγκρουση των οποίων έχει προκαλέσει φόβο για γενικευμένη πολεμική σύρραξη.

Περισσότερες πληροφορίες γνωστοποίησε μέσω ανάλυσής του το BBC σχετικά με το τι είναι γνωστό από την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί.

Πότε σημειώθηκε η επίθεση

Περίπου στις 02:15 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) τα ιρανικά μέσα μετέδωσαν εκρήξεις στην Τεχεράνη, ενώ βίντεο που ανέβηκε και διαστραυρώθηκε από το BBC δείχνει βαλλιστικούς πυραύλους στον ουρανό, πάνω από την πόλη. Παράλληλα, κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν δυνατές εκρήξεις σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μετά από λίγο το IDF επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν στη διάρκεια χτυπημάτων εις βάρος στρατιωτικών στόχων στο Ιράν. Μετά τις 06:00 το πρωί, το IDF ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε.

Η έκταση των χτυπημάτων παραμένει μη ξεκάθαρη ακόμα και τώρα, ενώ το IDF υποστήριξε ότι χτύπησε 20 στόχους συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών αεράμυνας, σταθμών ραντάρ και εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων.

Τι μέλλει γενέσθαι

Τα πρώτα στοιχεία της επίθεσης φαίνεται να υπονοούν ότι δεν ήταν όσο σοβαρή αναμενόταν, ενώ η ιστοσελίδα Axios υποστήριξε ότι πριν την επίθεση το Ισραήλ έστειλε στο Ιράν ειδοποίηση αποκαλύπτοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα χτυπήματα, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην απαντήσει.

Κάτι τέτοιο μπορεί και να δείχνει ότι το Ισραήλ, προς στιγμήν, δεν επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση.

Η κατάσταση στο Ιράν

Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν τη ζωή να συνεχίζεται στο κέντρο των επιθέσεων.

Το Ιράν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο για μερικές ώρες το βράδυ, αλλά αργότερα τον ξανάνοιξε, ενώ μερικές εμπορικές πτήσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως το Ιράν προσπαθεί να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο των επιθέσεων.

Loading