Σύγκρουση Νετανιάχου με Ισραηλινούς διαπραγματευτές για την εκεχειρία στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της χώρας του σχετικά με τους όρους της εκεχειρίας στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας. Αιτία αποτελεί η επιμονή του να διατηρηθούν τα ισραηλινά στρατεύματα στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, ο οποίος εκτείνεται στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπως δήλωσε πηγή με γνώση των συνομιλιών.

Διαβάστε επίσης: Αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο, αλλά δεν θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας και ο διάδρομος Νετζαρίμ, που διατρέχει τον θύλακα, αποτελούν δύο κρίσιμα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία. Ο Νετανιάχου επιμένει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να χάσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, καθώς θέλει να αποτρέψει τη Χαμάς από το να περνά οπλισμό και μαχητές από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Επιπλέον, έχει τονίσει την ανάγκη να διατηρηθούν σημεία ελέγχου στον διάδρομο Νετζαρίμ, ώστε να εμποδίζονται ένοπλοι μαχητές της Χαμάς από το να μετακινούνται από το νότο προς το βορρά της Λωρίδας της Γάζας. Παρά τις πιέσεις της διαπραγματευτικής του ομάδας για περισσότερες υποχωρήσεις, ο Νετανιάχου δέχθηκε να μετακινήσει μία θέση στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα, συνεχίζοντας ωστόσο να επιμένει στον πλήρη έλεγχο του.

Η πηγή υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός επιμένει ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει, παρά τις πιέσεις από κάποια μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που προτείνουν αποχώρηση από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ανέφερε ότι ο Νετανιάχου επικρίνει τη διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, λόγω της διάθεσής της να υποχωρήσει υπερβολικά.

Μετά από πάνω από 10 μήνες πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Παράλληλα, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις από τις οικογένειες Ισραηλινών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, οι οποίες του ζητούν να καταλήξει σε συμφωνία, κριτικάροντας την αδυναμία του να επιτύχει εκεχειρία, ενώ καταγγέλλουν ότι η στάση του εξυπηρετεί προσωπικούς πολιτικούς στόχους.

Ωστόσο, η πίεση από τα σκληροπυρηνικά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου είναι μεγάλη, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή αύξηση στη δημοτικότητά του σε σχέση με πριν τον πόλεμο. Ο Νετανιάχου έχει επαναλάβει ότι στόχος του είναι η πλήρης νίκη επί της Χαμάς.

©

Loading