Συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου να ανοίξει η διάβαση της Ράφα για τους Αμερικανούς πολίτες

Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει ανοιχτό για πέντε ώρες.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

propoli

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτό (το πέρασμα), για να ανοίξει από τις 12 έως τις 5 σήμερα. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον ήρθε σε επαφής με Αμερικανοπαλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα και κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν μέσω της Ράφα. Διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σαφές αν η διάβαση είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή και είναι επίσης άγνωστο αν η Χαμάς θα επιτρέψει στους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι εκεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανέφερε, ότι οποιοδήποτε πέρασμα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο θα γίνεται σε συνεργασία με το Ισράηλ.

«Όσον αφορά τη Γάζα, τα περάσματα είναι κλειστά. Τα σύνορα είναι κλειστά και οποιαδήποτε μετακίνηση ή διέλευση προς την Αίγυπτο θα γίνεται σε συντονισμό και σε επαφή από εμάς. Προς το παρόν, αυτό το θέμα δεν υφίσταται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Δείτε επίσης: Τουλάχιστον 2.269 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα – Μεταξύ αυτών και 724 παιδιά

Loading