Στον κρίσιμο ρόλο των ειρηνευτικών αποστολών εν μέσω των ταραγμένων και ασταθών συνθηκών στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Σέκερης τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τον Λίβανο σε αυτή τη μεταβατική φάση, σημειώνοντας την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βηρυτό ως σύμβολο αλληλεγγύης.
Η εκλογή του κ. Αούν ως νέου προέδρου σε συνδυασμό με τον ορισμό του κ. Σαλάμι ως νέου πρωθυπουργού του Λιβάνου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αποκατάσταση της πολιτικής ενότητας σε μια χώρα που βασανίζεται από αστάθεια εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο σε αυτό το νέο, ελπιδοφόρο κεφάλαιο. Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που επισκέφθηκε τη Βηρυτό μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στις 26 Νοεμβρίου.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 26ης Νοεμβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ανέφερε, που υποστηρίχθηκε από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL), προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία για μακροχρόνια ειρήνη.
Η Ελλάδα επαινεί τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου (LAF) για τη δέσμευσή τους να επεκτείνουν τον έλεγχο τους σε όλα τα εδάφη του Λιβάνου και προτρέπει για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Λιβανικού Στρατού και UNIFIL. Αυτή η συνεργασία, ανέφερε, είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ειρήνη και τη συμμόρφωση με το Ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Ελλάδα καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη Συμφωνία Αποχώρησης των Δυνάμεων του 1974 και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας μας προς την UNDOF, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειές της να διαμεσολαβήσει σε συγκρούσεις και να διατηρήσει την ειρήνη σε μια περιοχή που έχει υπο suffered από παρατεταμένες εχθροπραξίες.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων στον Λίβανο και τη Συρία. Η UNIFIL και η UNDOF, ανέφερε, θεωρούνται πυλώνες περιφερειακής ειρήνης, αντιπροσωπεύοντας μια συλλογική επένδυση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, στον απόηχο αυτών των σημαντικών εξελίξεων και στις δύο χώρες, η UNIFIL και η UNDOF αποτελούν μια συλλογική επένδυση στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, ανεφερε ο κ. Σέκερης.
Ο κ. Σέκερης ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του κάνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.
Για την κατάσταση στις επιχειρήσεις των UNIFIL και UNDOF, δίνοντας έμφαση στην παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Aναπλ. Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, Ζαν Πιερ Λακρουά.
Η παύση των εχθροπραξιών διατηρείται, αν και παραμένει εύθραυστη, ανέφερε ο κ. Λακρουά. Ο Λιβανικός Στρατός (LAF) έχει αναπτυχθεί σημαντικά νότια του ποταμού Λιτάνι με την υποστήριξη της UNIFIL και του σχεδίου που περιλαμβάνει για την προσθήκη 6.000 στρατιωτών.
Οι προκλήσεις, ανέφερε, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αεροπορικές επιδρομές από τον Ισραηλινό Στρατό (IDF), ο οποίος παραμένει σε λιβανικό έδαφος, κάτι το οποίο παραβιάζει το Ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ένοπλες ομάδες, όπως η Χεζμπολάχ, παραμένουν ενεργές νότια του Λιτάνι, παραβιάζοντας το ίδιο ψήφισμα.
Η UNIFIL έχει αυξήσει τις περιπολίες και τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες και παρακολουθεί τη Γαλάζια Γραμμή. Παρά τα εμπόδια, όπως οι περιορισμοί κινήσεων λόγω πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και τις παρεμβάσεις από ντόπιους, σημειώνεται πρόοδος ανέφερε ο κ. Λακρουά. Οι κάτοικοι σταδιακά επιστρέφουν στα νότια του Λιβάνου, ενώ οι προσπάθειες ανασυγκρότησης προχωρούν.
Ο κ. Λακρουά υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, τη δέσμευση του Λίβανου να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
Ο Λίβανος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΗΕ, όπως του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, και τόνισε τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, όπως την εκλογή του στρατηγού Τζόζεφ Αούν ως προέδρου της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση έχει φέρει ελπίδα για ανάκαμψη, με τον πρόεδρο να δίνει έμφαση στην κυριαρχία του κράτους, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμμόρφωση με διεθνείς αποφάσεις.
Ο Λίβανος επανέλαβε τη δέσμευσή του στην Απόφαση 1701 του ΟΗΕ, η οποία στοχεύει στη διακοπή των εχθροπραξιών και στην ασφάλεια κατά μήκος των νοτίων συνόρων του.
Ωστόσο, ο Λίβανος κατηγόρησε το Ισραήλ για περισσότερες από 600 παραβιάσεις της Απόφασης 1701, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων, καταστροφών υποδομών και παρεμπόδισης των προσπαθειών ανασυγκρότησης.
Η κ. Ζογμπί κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταλογίσει στο Ισραήλ την ευθύνη για αυτές τις παραβιάσεις ζητώντας υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα.
Η Συρία από την πλευρά της επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την αποστολή της UNDOF, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ζητώντας την άμεση επιστροφή της στις θέσεις ανάπτυξης της.
Ο Σύρος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Κουσάι Αλ Νταχάκ, καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ, περιγράφοντάς τες ως παραβιάσεις της κυριαρχίας της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ.
Η Συρία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποχρεώσει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τις πρόσφατα κατεχόμενες περιοχές και να σεβαστεί τη Συμφωνία Αποχώρησης των Δυνάμεων του 1974.
Ο κ. Αλ Νταχάκ επανέλαβε το δικαίωμα της χώρας του να ανακτήσει πλήρως τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά και να αντιταχθεί στις προσπάθειες του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ