Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Σάββατο σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα μιας οικολογικής καταστροφής στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την επίθεση που δέχθηκε το δεξαμενόπλοιο Sounion από τους αντάρτες Χούθι στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
Το Sounion, το οποίο φέρει ελληνική σημαία, δέχθηκε επίθεση την Τετάρτη κοντά στο λιμάνι Χοντάιντα, το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι. Οι αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση χρησιμοποιώντας drones και πυραύλους.
Η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας ναυσιπλοΐας UKMTO ανέφερε την Παρασκευή ότι τρεις πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί πάνω στο Sounion, ενώ οι Χούθι δημοσίευσαν βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα που απεικονίζουν τις εκρήξεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, το Sounion μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου προς την Κόρινθο, με το φορτίο να έχει προέλθει από το λιμάνι της Βασόρας στο Ιράκ.
«Οι συνεχείς επιθέσεις των Χούθι απειλούν να προκαλέσουν διαρροή ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ποσότητα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της καταστροφής του Exxon Valdez», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σε ανακοίνωση τύπου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, το ναυάγιο του 1989 ανοιχτά της Αλάσκας.
«Ενώ το πλήρωμα απομακρύνθηκε εσπευσμένα, οι Χούθι φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να βυθίσουν το σκάφος και το φορτίο του στη θάλασσα», τόνισε ο κ. Μίλερ.
Το πλήρωμα του Sounion, το οποίο αποτελείται από 23 Φιλιππινέζους και δύο Ρώσους υπηκόους, διασώθηκε από σκάφος της ευρωπαϊκής αποστολής Ασπίδες.
Η αποστολή αυτή προειδοποίησε την Πέμπτη ότι το σκάφος, το οποίο είναι πλέον ακυβέρνητο, δημιουργεί «κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον».
Η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος του Άντεν έχουν μετατραπεί σε θέατρο συνεχών επιθέσεων από τους Υεμενίτες αντάρτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι επιθέσεις είναι ένδειξη αλληλεγγύης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από τον Οκτώβριο.
Τον Μάρτιο, το πλοίο Rubymar, που φέρει σημαία Μπελίζ, βυθίστηκε μετά από επίθεση των Χούθι μαζί με το φορτίο του, 21.000 τόνων λιπασμάτων.
Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς ναυτικών, δημιουργώντας σοβαρές δυσκολίες στη ναυσιπλοΐα στην περιοχή γύρω από την Υεμένη, που είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.
«Καλούμε τους Χούθι να σταματήσουν άμεσα τις ενέργειές τους και ενθαρρύνουμε άλλες χώρες να παρέμβουν προκειμένου να αποτραπεί μια περιβαλλοντική καταστροφή», υπογράμμισε ο κ. Μίλερ στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.