Συνάντηση Ερντογάν – Σταϊνμάιερ: «Οι επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να σταματήσουν»
(Photo by ANDREJ ISAKOVIC/AFP via Getty Images)

Συνάντηση Ερντογάν – Σταϊνμάιερ: «Οι επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να σταματήσουν»

Θα ακολουθήσει δείπνο του Τούρκου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έγινε νωρίτερα δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην καγκελαρία, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η επίσκεψη επισκιάζεται από το χάσμα που έχουν προκαλέσει στις γερμανοτουρκικές σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος» και η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στην απάντηση που θα δώσει ο Σολτς, ο οποίος, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σήμερα σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.

Μετά τις συνομιλίες του Ερντογάν με τον Σταϊνμάιερ, η Άγκυρα προέβη στην ανάρτηση της ακόλουθης ανακοίνωσης:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας καθώς και παγκόσμια θέματα. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η παγκόσμια αντίδραση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαραίτητη.

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και ότι η ανθρωπότητα χάνει κάθε μέρα αφού συνεχίζεται η αιματοχυσία.

Εκτός από τη συνεργασία για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή και την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η δομή των δύο κρατών είναι η μόνη λύση για μακροπρόθεσμη ειρήνη».

Δείτε επίσης: Πούτιν: Μέχρι το 2014 δεν θα μπορούσε να μου περάσει από το μυαλό μια σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας

Loading

Play