Το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας θα συνεχίσει να επενδύει στην επιστημονική υποδομή που σχετίζεται με την πολική έρευνα, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νικολάι Βιτάνοφ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τις πολιτικές στην έρευνα και την ανάπτυξη της Ανταρκτικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πολικών Μελετών (NCPS) και το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής (BAI), προγράμματα για έναν βιώσιμο πλανήτη και καλύτερη ετοιμότητα της κοινωνίας για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων Κίριλ Βάλτσεφ, ο γενικός διευθυντής της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας (BNR) Μίλεν Μίλεφ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας Γκεόργκι Βάλτσεφ, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών στη Βουλγαρία, καθώς και ερευνητές και καθηγητές.
Το έργο των επιστημόνων της Ανταρκτικής είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της επιστήμης να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ εθνών, θεσμών και γενεών, δήλωσε ο Βιτάνοφ. Πέρα από τις καθαρά επιστημονικές διαστάσεις, το σημερινό συνέδριο αποδεικνύει ότι οι μεγάλες μορφές της επιστήμης αντικαθίστανται από ομάδες κορυφαίων επιστημόνων από διάφορες χώρες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας.
Η Ροσίτσα Γιάνεβα του Εθνικού Κέντρου Πολικών Μελετών διάβασε συγχαρητήριο μήνυμα εκ μέρους του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ανταρκτικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος.Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν άνευ προηγουμένου και άμεση συνεργασία, γιατί το αύριο εξαρτάται από όλους μας, ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ Δρ Αμπντουλά Αλ Μοντούς σημείωσε ότι οι αλλαγές στις μάζες πάγου και στον ωκεανό επηρεάζουν όλες τις χώρες, ζητώντας αυξημένη διεθνή συνεργασία.