Σύνοδος G7: Δεν αναμένεται συζήτηση για ποσοστό παγκόσμιας εταιρικής φορολογίας, λέει η Ιαπωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν περιορίσει τις διαφορές τους όσον αφορά την επιβολή παγκόσμιας εταιρικής φορολογίας, αλλά δεν είναι πιθανό να συζητήσουν συγκεκριμένα ποσοστά ελάχιστου φόρου στη διάσκεψη που θα έχουν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Τάρο Άσο.

Ο Άσο προγραμματίζει μία διμερή συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο περιθώριο της διάσκεψης της G7 (4-5 Ιουνίου) στη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από ένα υπουργικό συμβούλιο.

propoli

Τα μέλη της G7 θα υπογραμμίσουν αυτή την εβδομάδα ότι θα στηρίξουν τις οικονομίες τους καθώς εξέρχονται από την πανδημία και θα επιτύχουν μια «φιλόδοξη» συημφωνία για έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο τον Ιούλιο, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του ανακοινωθέντος της διάσκεψης.

Ο φόρος αυτός θα έχει ως στόχο την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται από τις μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν τεράστια έσοδα,αλλά πληρώνουν πολύ χαμηλόυς φόρους επειδή στήγνουν γραφεία για  φορολογικούς λόγους σε περιφέρειες με χαμηλή φορολογία.

«Δε νομίζω ότι στη διάσκεψη του Ιουνίου θα μπορούσε να γίνει μία συζήτηση για συγκεκριμένα ποσοστά φορολογίας», δήλωσε ο Άσο.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Ιαπωνίας για το ελάχιστο ποσοστό ενός παγκόσμιου φόρου, αλλά και για το πώς θα παρουσιάσει τη στάση της χώρας του στη συνάντησή του με τη Γέλεν στη G7, ο Άσο δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες δηλώνοντας ότι το θέμα αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί επίσημα στην ατζέντα.

Ωστόσο «οι διαφορετικές γνώμες έχουν περιοριστεί σχετικά με την παγκόσμια φορολογία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Ν. Δένδιας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading