Σύνοδος Κορυφής: Διχασμός στα κράτη μέλη για το μεσανατολικό

Ιδιαίτερα κρίσιμη για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεσανατολικό είναι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν στην κοινή διατύπωση γύρω από «ανθρωπιστικές παύσεις» και όχι μια «εκεχειρία» στον πόλεμο Χαμάς Ισραήλ

Στη συνάντηση που έχουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη στην ίδια πλευρά, όπως επισημαίνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

propoli

«Μεταξύ των 27 υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό», επισημαίνει το CNNi.

Από την άλλη, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, για τις οποίες ό,τι έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

«Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία -αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα», λέει ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Στους 1.400 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Τα έγγραφα με τις εντολές προς τους τρομοκράτες

Loading