Σύνορα Ιράν-Αφγανιστάν: Σύγκρουση με τουλάχιστον τρεις νεκρούς

Δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες και ένας μαχητής των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν μετά από πυροβολισμούς που ξέσπασαν κοντά σε συνοριακό σταθμό μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν, δήλωσαν ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν το Σάββατο

Δεν έγινε αμέσως σαφές τι προκάλεσε το περιστατικό, στο οποίο τραυματίστηκαν επίσης αρκετοί άνθρωποι, αλλά έγινε εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για τα δικαιώματα του νερού.

propoli

Το Ιράν κατηγόρησε τους ηγέτες των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ότι παραβίασαν μια συνθήκη του 1973 περιορίζοντας τη ροή του νερού από τον ποταμό Χελμάντ προς τις ξεραμένες ανατολικές περιοχές του Ιράν, μια κατηγορία που αρνήθηκαν οι Ταλιμπάν.

Σήμερα, στην επαρχία Νιμρόζ, οι ιρανικές συνοριακές δυνάμεις πυροβόλησαν προς το Αφγανιστάν, επίθεση η οποία αντιμετωπίστηκε με αντεπίθεση“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών που διοικείται από τους Ταλιμπάν, Αμπντούλ Ναφί Τεκόρ, σε δήλωση.

Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο τώρα. Το Ισλαμικό Εμιράτο δεν θέλει να πολεμήσει με τους γείτονές του“, είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να προσδιορίσει τα θύματα.

Είπε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε από κάθε πλευρά και αρκετοί τραυματίστηκαν, αν και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε αργότερα ότι δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και δύο Ιρανοί πολίτες τραυματίστηκαν.

Μετά τη σύγκρουση, οι ιρανικές αρχές έκλεισαν το συνοριακό σταθμό ΜιλάκΖαράνζ, μια μεγάλη εμπορική διέλευση – και όχι το σημείο της σύγκρουσης – μέχρι νεωτέρας, ανέφερε το IRNA.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν, Κασέμ Ρεζάι, δήλωσε νωρίτερα: “Χωρίς τήρηση των διεθνών νόμων και της καλής γειτονίας, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν άρχισαν να πυροβολούν στο σημείο ελέγχου του Σασόλι… λαμβάνοντας μια αποφασιστική απάντηση“, ανέφερε το IRNA.

Οι συνοριοφύλακες του Ιράν ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι “χρησιμοποίησαν τα ισχυρά πυρά τους για να προκαλέσουν θύματα και σοβαρές ζημιές“, μετέδωσε το IRNA, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Εναγιατουλάχ Χοβαράζμι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των Ταλιμπάν, δήλωσε: “Δυστυχώς, σήμερα για άλλη μια φορά στις συνοριακές περιοχές της συνοικίας Κονγκ της επαρχίας Νιμρόζ, σημειώθηκε πυροβολισμός από Ιρανούς στρατιώτες, (και) ξέσπασε σύγκρουση“.

Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν θεωρεί ότι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ένας λογικός τρόπος για οποιοδήποτε πρόβλημα. Η δημιουργία δικαιολογιών για πόλεμο και αρνητικές ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον κανενός από τα μέρη“, είπε ο Χοβαραζμί.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Στέλνει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Loading