Συρία: Η επόμενη μέρα για τις μειονοτικές κοινότητες παραμένει αβέβαιη

Συρία: Η επόμενη μέρα για τις μειονοτικές κοινότητες παραμένει αβέβαιη

Η Συρία εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας καθώς οι μειονοτικές κοινότητες επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Η κατάσταση στη Συρία παρουσιάζει ρευστότητα μετά την πτώση του Άσαντ, καθώς διάφορες εθνοτικές ομάδες και οργανώσεις κατέχουν διαφορετικά τμήματα της χώρας. Η εικόνα της επόμενης μέρας δεν έχει σχηματιστεί οριστικά, όπως εκτιμά ο Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής και Δημοκρατίας. Επικαιροποιείται το ερώτημα σχετικά με το αν η Συρία θα παραμείνει ένα ενιαίο κράτος ή θα προχωρήσει σε ομοσπονδιοποίηση ή διάσπαση.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, οι αντάρτες δεν έχουν παρουσία στη νότια Συρία, και συγκεκριμένα στην επαρχία Αλ-Σουάϊντα, όπου κατοικούν Δρούζοι. Η πολιτική κατάσταση έχει προκαλέσει τους τοπικούς αξιωματούχους του καθεστώτος Άσαντ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, τις οποίες έχουν καταλάβει τοπικές δρουζικές πολιτοφυλακές. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Δρούζοι, οι Κούρδοι και οι Αλεβίτες αποτελούν τις κύριες μειονοτικές κοινότητες στη Συρία, με τις πρώτες να επιζητούν αυτονομία και οι τελευταίοι να αναζητούν καταφύγιο φοβούμενοι εκδίκηση.

Η προέλαση των ισραηλινών στρατευμάτων στα υψίπεδα του Γκολάν επηρεάζει επίσης το μέλλον των Δρούζων της νότιας Συρίας, με προτάσεις για συνεργασία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις, η τοπική ιερατική επιτροπή των Δρούζων διαβεβαίωσε ότι η μοίρα τους ανήκει στην ενιαία Συρία, αντί οποιουδήποτε σχεδίου απόσχισης.

Καθώς οι πολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται, η κοινότητα των Κούρδων και των Αλεβιτών παραμένει σε κατάσταση αναμονής, με το μέλλον τους να κρέμεται από τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων και τις εσωτερικές ισορροπίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play