Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας προβλέπει το Ifo

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας προβλέπει το Ifo

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 7,2-20,6 ποσοστιαίες μονάδες και 255-729 δισεκατομμύρια ευρώ, θα προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου. Για «κύμα» χρεοκοπιών επιχειρήσεων προειδοποιεί ταυτόχρονα το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK).

Ο κορονοϊός θα στοιχίσει στην Γερμανία σε απώλειες παραγωγής, μειωμένη εργασία και ανεργία περισσότερα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση ή φυσική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών, υπολογίζει το Ifo και τονίζει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως αξίζει να επενδύει κανείς στον τομέα της πολιτικής της υγείας. «Στόχος πρέπει να είναι να συντμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αναστολή λειτουργίας της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κλέμενς Φούεστ και ανέδειξε την ανάγκη να εφαρμοστούν στρατηγικές οι οποίες θα επιτρέπουν την επανεκκίνηση της παραγωγής ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού της επιδημίας. «Όταν η οικονομία βάζει εν μέρει λουκέτο για δύο μήνες, αυτό κοστίζει, ανάλογα με το σενάριο, από 255 έως 495 δισεκατομμύρια ευρώ και από 7,2 έως 11,2 μονάδες στην ανάπτυξη, πρόσθεσε. Στο καλύτερο σενάριο, η οικονομία θα υποχωρήσει για δύο μήνες στο 59,6%, τον τρίτο μήνα θα φθάσει το 79,8% των δυνατοτήτων της, ενώ στο 100% θα επιστρέψει τον τέταρτο μήνα. «Εάν το λουκέτο διαρκέσει τρεις μήνες, το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 354 και 729 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μεταξύ 10,0 και 20.6 μονάδων ανάπτυξης», τόνισε.

Την ίδια ώρα η βιομηχανία, το εμπόριο και η μεταποίηση της Γερμανίας ζητούν ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος, με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο να προειδοποιεί για «άνευ προηγουμένου» κύμα χρεοκοπιών, ως συνέπεια της επιδημίας του κορονοϊού. Ζητά δε οι εγγυήσεις που θα δοθούν από την κρατική KfW να ανέλθουν στο 100% των πιστώσεων, επισημαίνοντας ότι το γερμανικό κράτος παραμένει αξιόπιστο και σε περίοδο κρίσης, ενώ οι ιδιώτες όχι.

   

©Πηγή: amna.gr

Loading