Η οικονομική ανάπτυξη και η επιτυχημένη τουριστική περίοδος αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του 2019 στην κροατική οικονομία. Βέβαια, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που “σημάδεψαν” την κροατική οικονομία το 2019, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Hina είναι το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κροατίας σε BBB-/A +, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας επενδύσεων μετά από περισσότερα από έξι χρόνια, εξαιτίας της βελτιωμένης δημοσιονομικής κατάστασης και της ανάκαμψης της οικονομίας. Ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2019, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Ba2 της Κροατίας και βελτίωσε τις προοπτικές (outlook) από σταθερές σε θετικές ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων δημοσιονομικών μεγεθών και μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, οι πρώτες εκτιμήσεις, που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, έδειξαν ότι η οικονομία αυξήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 κατά 2,3% ετησίως και το ΑΕΠ κατά το 2018 αυξήθηκε κατά 2,6%. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2019 έδειξαν την οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3,9% σε ετήσια βάση, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το δ’ τρίμηνο του 2016 όταν η οικονομία έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 4%. Το β’ τρίμηνο του 2019 σημειώθηκε άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 και η οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 2,9%. Όλες αυτές οι εξελίξεις επηρέασαν θετικά τις οικονομικές προοπτικές της Κροατίας.
Οι βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις αναγνωρίστηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα και η Κροατία, στην έκθεση Doing Business, ανέβηκε επτά θέσεις στην κατάταξη και βρίσκεται στην 51η θέση σε σύνολο 190 οικονομιών (στην προηγούμενηυ κατάταξη βρισκόταν στην 58η θέση).
Το 2019, η κροατική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας πραγματοποίησαν ρκετά βήματα προς την εισαγωγή του ευρώ, με τη χώρα να αποστέλει τον Ιούλιο του 2019 επιστολή για ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), την “αίθουσα αναμονής” πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαιρέτισαν την πρόθεση των κροατικών αρχών να εισέλθουν στον “προθάλαμο” του ευρώ και ανακοίνωσαν ότι θα ελέγχουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ζάγκρεμπ, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν « το πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη συλλογή, παραγωγή και διάδοση στατιστικών, τη διακυβέρνηση του δημόσιου τομέα και τη μείωση του δημοσιονομικού και διοικητικού φόρτου».