Ταϊβάν: Δάσκαλοι σε νηπιαγωγείο κατηγορούνται για χορήγηση εθιστικών σιροπιών σε παιδιά για να τα ηρεμήσουν

Οι γονείς είχαν παρατηρήσει συμπτώματα στέρησης

Σάλος έχει προκληθεί στην Ταϊβάν, μετά τις καταγγελίες πως δάσκαλοι ενός νηπιαγωγείου στην Νέα Ταϊπέι κατηγορούνται ότι έθιζαν τα παιδιά σε σιρόπια για τον βήχα, που περιείχαν ναρκωτικά φάρμακα, όπως φαινοβαρβιτάλη και βενζοδιαζεπίνες.

propoli

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα εδώ και εβδομάδες και λέει ότι δεν είναι σαφές γιατί τα παιδιά έλαβαν αυτά τα εθιστικά σιρόπια. Αλλά το σκάνδαλο έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των οικογενειών των παιδιών, έξω από κυβερνητικά κτίρια.

Εκατοντάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πόλη Νέα Ταϊπέι την Κυριακή, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια από την αστυνομική έρευνα. Ανάμεσά τους, ήταν και πολλοί που επέκριναν τις αρχές για την έλλειψη δημοσιοποίησης της υπόθεσης.

Επιπλέον, τη Δευτέρα, προέκυψε μια ξεχωριστή υπόθεση σχετικά με ένα ιατρείο στη νότια πόλη Καοσιούνγκ, στην άλλη άκρη του νησιού. Εκεί, η τοπική υγειονομική υπηρεσία έκρινε τέσσερις γιατρούς ένοχους για κακή συμπεριφορά και ακατάλληλη χρήση φαινοβαρβιτάλης σε περίπου 20 παιδιά. Τους διατάχθηκε να αναστείλουν το ιατρείο τους για έξι μήνες και τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων Ταϊβάν (46.121 δολάρια ΗΠΑ).

Εν μέσω της αυξανόμενης δημόσιας ανησυχίας, το νοσοκομείο της πόλης Ταϊπέι άρχισε να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις αίματος για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με σκοπό να ελεγχθούν για ίχνη των ηρεμιστικών.

Τα μέτρα έρχονται μετά την πρώτη εμφάνιση του σκανδάλου τον Μάιο, όταν γονείς σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο στη Νέα Ταϊπέι κατηγόρησαν το προσωπικό ότι χορηγούσε στα παιδιά τους «άγνωστα φάρμακα». Ο Μάικ, πατέρας ενός πεντάχρονου παιδιού, δήλωσε στο bbc.com ότι οι γονείς είχαν παρατηρήσει κάτι που φαινόταν να είναι συμπτώματα στέρησης στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τον Φεβρουάριο.

«Ορισμένοι γονείς διαπίστωσαν ότι τα παιδιά τους, κατά τη διάρκεια των διακοπών, είχαν γίνει ευερέθιστα, ανήσυχα και φώναζαν όταν κοιμόντουσαν, ενώ παραπονιούνταν, ακόμη, και με κράμπες στα πόδια», είπε.

Αφού μίλησαν με τα παιδιά, οι γονείς έμαθαν ότι οι δάσκαλοί τους τα είχαν «ταΐσει» ένα «άγνωστο φίλτρο». Οι καταγγελίες κατατέθηκαν στην αστυνομία τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μετά από περισσότερες καταγγελίες γονέων τον Ιούνιο, οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα και βρήκαν τουλάχιστον οκτώ παιδιά με ίχνη φαινοβαρβιτάλης και βενζοδιαζεπινών – μια κατηγορία ψυχοδραστικών φαρμάκων – στον οργανισμό τους.

Ο παιδικός σταθμός που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης, διατάχθηκε να κλείσει στις 12 Ιουνίου. Στους διευθυντές του, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 150.000 δολαρίων Ταϊβάν (4.872 δολάρια ΗΠΑ). Ο διευθυντής και πέντε δάσκαλοι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από την αστυνομία, αλλά έκτοτε αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Ωστόσο, η ποινική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το προσωπικό δήλωσε πως οι γονείς είχαν συναινέσει σε έναν κατάλογο φαρμάκων που παρείχε το σχολείο, αλλά ορισμένοι γονείς αμφισβήτησαν τα φάρμακα που χρησιμοποιούσε το σχολείο.

Ένας φαρμακοποιός από την Ταϊβάν δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι, αν και σπάνια, ορισμένα φάρμακα για το βήχα και το γαστρεντερικό, περιέχουν φαινοβαρβιτάλη. Τα φάρμακα που περιέχουν φαινοβαρβιτάλη χρησιμοποιούνται, κυρίως, για τη θεραπεία της επιληψίας ή χρησιμοποιούνται ως χειρουργική αναισθησία και είναι δύσκολο να βρεθούν.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια κατηγορία κατασταλτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, συνήθως, για τη θεραπεία του σοβαρού άγχους. Τα φάρμακα είναι άκρως εθιστικά και η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και δύσπνοια.

Δείτε επίσης: Βραζιλία: Κατασχέθηκε παράνομη ποσότητα πτερυγίων καρχαρία

Loading