Ταϊβάν: Η ασφάλεια των συνόρων και η ενίσχυση της θέσης του νησιού στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν δήλωσε ότι η ασφάλεια μεταξύ των συνόρων και η ενίσχυση της θέσης του νησιού στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες για το τελευταίο έτος της θητείας της, καθώς προετοιμάζει το δρόμο για τον αναπληρωτή της που θα τη διαδεχθεί, σύμφωνα με το Bloomberg

Aποτελεί παγκόσμια συναίνεση το γεγονός ότι το ζήτημα του Στενού της Ταϊβάν πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά“, δήλωσε η Τσάι σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊπέι το Σάββατο. “Ο πόλεμος δεν είναι επιλογή“, επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιλύσει τις διαφορές με την Κίνα μέσω διαλόγου και με την προώθηση ομαλών ανταλλαγών.

propoli

Η Τσάι δεσμεύτηκε ότι, ακόμη και όταν εταιρείες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ενισχύουν τις ξένες επενδύσεις, το νησί θα διατηρήσει την ικανότητα έρευνας και ανάπτυξης και την προηγμένη τεχνολογία του για να εξασφαλίσει τα πλεονεκτήματά του.

Οι ψηφοφόροι της Ταϊβάν θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο και το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο και η τετραετής θητεία του νέου ηγέτη θα αρχίσει στις 20 Μαΐου 2024. Οι αμέτρητες προκλήσεις του νησιού σημαίνουν ότι ο επόμενος πρόεδρός του πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις, να είναι ισχυρός επικοινωνιολόγος και να διατηρεί τη σταθερότητα στην εξωτερική πολιτική, δήλωσε η Τσάι.

Ο νικητής των εκλογών θα βρεθεί στο επίκεντρο της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και πιθανότατα θα επηρεάσει την πορεία τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή μια νίκη του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος θα σήμαινε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν έναν πρόθυμο εταίρο στις προσπάθειές τους να αντιταχθούν στην Κίνα, ενώ μια νίκη του αντιπολιτευόμενου Κουομιντάνγκ θα είχε ως αποτέλεσμα πολύ στενότερες σχέσεις μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Ουάσινγκτον και η Ταϊπέι συμφώνησαν να ενισχύσουν τους εμπορικούς δεσμούς στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε πέρυσι και αντιμετωπίζει σφοδρή αντίθεση από το Πεκίνο.

Ο αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκτε, υποψήφιος του DPP, θα αντιμετωπίσει στις προεδρικές εκλογές τον δήμαρχο της Νέας Ταϊπέι, ΧουΓιουΙχ του KMT.

Ο Λάι είναι σε θέση να ηγηθεί λόγω της εμπειρίας του σε τομείς που κυμαίνονται από τις εξωτερικές υποθέσεις έως την ασφάλεια και την οικονομία, καθώς και των προηγούμενων θέσεων του στην τοπική και κεντρική κυβέρνηση, δήλωσε ο Τσάι.

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει αντιξοότητες καθώς η Τσάι εισέρχεται στο τελευταίο έτος της θητείας της. Η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, αφού συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η πτώση της ζήτησης για τσιπ δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Βρέθηκε επίσης υπό αυξανόμενη πίεση από το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς του.

Τον Απρίλιο, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ολοκλήρωσε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν ως απάντηση στην επίσκεψη της Τσάι στις ΗΠΑ. Πέρυσι, ο κινεζικός στρατός σχεδόν διπλασίασε τις στρατιωτικές πτήσεις γύρω από το νησί σε περισσότερες από 1.700.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει ένα πακέτο όπλων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας μια αρχή ταχείας μεταφοράς που έχει στηριχθεί για να επιταχύνει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Η Κίνα δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά κλονίζουν τα θεμέλια των σχέσεων ΚίναςΗΠΑ και αποτελούν “μια πολύ λανθασμένη και επικίνδυνη κίνηση

Το αμερικανικό πακέτο πρόκειται να αναπληρώσει την καθυστερημένη παράδοση ορισμένων όπλων λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο Τσάι. Η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη σε συζητήσεις σχετικά με τα συγκεκριμένα στοιχεία, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Στέλνει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Loading