Ταϊβάν: Η Κίνα και η Ιστορική Σχέση με Τα Εδάφη της Ρωσίας

Ταϊβάν: Η Κίνα και η Ιστορική Σχέση με Τα Εδάφη της Ρωσίας

Αν οι αξιώσεις της Κίνας για την Ταϊβάν αφορούν ζήτημα εδαφικής ακεραιότητας, τότε το Πεκίνο θα πρέπει επίσης να διεκδικήσει εδάφη από τη Ρωσία, τα οποία παραχώρησε η τελευταία κινεζική δυναστεία κατά τον 19ο αιώνα. Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, σε συνέντευξή του σε ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, η οποία κυβερνάται από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, ως δικό της έδαφος και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να τη θέσει υπό τον έλεγχό της. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Ταϊβάν, ο Λάι, τον οποίο η Κίνα αποκαλεί «αποσχιστή», αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Αιγκούν του 1858. Μέσω αυτής, η Κίνα υπέγραψε την παραχώρηση εκτενών εδαφών στην τότε ρωσική αυτοκρατορία, σε μια περιοχή που σήμερα ανήκει στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και καθορίζει μεγάλο μέρος των σημερινών συνόρων της Ρωσίας κατά μήκος του ποταμού Αμούρ.

Η δυναστεία Τσινγκ της Κίνας, που βρισκόταν σε παρακμή κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Συνθήκης, αρχικά αρνήθηκε να την επικυρώσει, αλλά τελικά το έκανε δύο χρόνια αργότερα μέσω της Σύμβασης του Πεκίνου, μιας από τις πολλές «άνισες» συμφωνίες που υπέγραψε με ξένες δυνάμεις.

Ο Λάι υπογράμμισε ότι η πρόθεση της Κίνας να προσαρτήσει την Ταϊβάν δεν σχετίζεται με τις δηλώσεις ή τις πράξεις οποιουδήποτε ατόμου ή πολιτικού κόμματος στην Ταϊβάν. «Αν η Κίνα επιθυμεί να επιτεθεί και να προσαρτήσει την Ταϊβάν για λόγους εδαφικής ακεραιότητας, γιατί δεν διεκδικεί τα εδάφη που παραχώρησε στη Ρωσία με τη Συνθήκη του Αιγκούν;» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι σήμερα σε αδύνατη θέση.

«Η Συνθήκη Αιγκούν υπεγράφη κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ. Μπορείτε να ζητήσετε από τη Ρωσία να επιστρέψει τα εδάφη, αλλά δεν το κάνετε. Σαφώς, η Κίνα δεν έχει εδαφικούς λόγους για να εισβάλει στην Ταϊβάν» τόνισε.

Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας δεν έχει ακόμα απαντήσει στα σχόλια του Λάι. Η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν υπήρξε κινεζικό έδαφος από την αρχαιότητα. Η δυναστεία Τσινγκ παραχώρησε την Ταϊβάν στην Ιαπωνία το 1895, και το 1945, με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ταϊβάν παραχωρήθηκε στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία κατέφυγε στο νησί μετά την ήττα της στον εμφύλιο πόλεμο απέναντι στους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο Λάι επισήμανε ότι η πραγματική επιθυμία της Κίνας είναι να ανατρέψει την υπάρχουσα διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. «Η Κίνα έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες στον Δυτικό Ειρηνικό – αυτός είναι ο πραγματικός της στόχος» κατέληξε.

©

Loading

Play