Ταϊβάν: Τη μεγαλύτερη εισβολή στη ζώνη αεροπορικής άμυνας πραγματοποίησε η Κίνα

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, η Ταϊβάν ανέφερε πως 60 καταδιωκτικά αεροπλάνα πήραν μέρος στις ασκήσεις

Η Ταϊβάν εκφράζει την έντονη ανησυχία της ανησυχία για την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας από την Κίνα, με 71 πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 60 μαχητικών, να αναπτύσσονται γύρω από το νησί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εισβολή στην αεράμυνα της Ταϊβάν από την κινεζική Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταϊβάν.

propoli

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως διεξήγαγε χθες, Κυριακή, στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, σε απάντηση στις «προκλήσεις» και τη «συνεργία» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αρχές του νησιού.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, η Ταϊβάν ανέφερε πως 60 καταδιωκτικά αεροπλάνα πήραν μέρος στις ασκήσεις, μεταξύ των οποιών έξι SU-30, που είναι από τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η Κίνα.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως 47 από τα αεροπλάνα αυτά διείσδυσαν μέσα στη ζώνη αεροπορικής άμυνας του νησιού. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια επιδρομή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν κομμάτι της χώρας της, κάτι που αναγνωρίζεται και διεθνώς. Ωστόσο η Ταϊβάν θεωρεί πως είναι ανεξάρτητο κράτος.

Το Πεκίνο αντιδρά έντονα στην συνεργασία ΗΠΑ – Ταϊβάν, καθώς η Ουάσινγκτον παρέχει εδώ και δεκαετίες στο νησί στρατιωτική υποστήριξη έναντι του Πεκίνου.

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αεροσκαφών που κινητοποιήθηκαν για τα χθεσινά γυμνάσια ούτε την ακριβή τοποθεσία των ασκήσεων αυτών.

Τα δεδομένα του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν δείχνουν πως οι περισσότερες εισβολές – όπως τις θεωρεί – αφορούσαν τη νοτιοδυτική κορυφή της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ).

Μερικά κινεζικά αεροπλάνα πέρασαν επίσης τη «μέση γραμμή» κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν.

Πολυάριθμες χώρες διατηρούν ADIZ, κυρίως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Οι ζώνες αυτές δεν ταυτίζονται με τον εναέριο χώρο της χώρας, αλλά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη ζώνη ώστε η χώρα να έχει περισσότερο χρόνο για να ταυτοποιήσει ένα εν δυνάμει εχθρικό αεροπλάνο και να απαντήσει σε ενδεχόμενη εισβολή.

Δείτε επίσης: Καταρρίφθηκε ουκρανικό drone στη στρατιωτική βάση Ένγκελς – Τρεις Ρώσοι νεκροί

Loading