Τελετή αγιασμού των σημαίων των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων στη Σόφια

Τελετή αγιασμού των σημαίων των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων στη Σόφια

Οι σημαίες των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων, τα χρώματα τους και τα λάβαρα που έφεραν σε κρίσιμες μάχες του παρελθόντος, ραντίστηκαν με αγιασμό κατά τη διάρκεια τελετής μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο κέντρο της Σόφιας ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων.

Ο πρόεδρος και ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Ρούμεν Ράντεφ παρακολούθησε παρέλαση αντιπροσωπευτικών στρατιωτικών μονάδων. Στο μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια και λουλούδια. Στην τελετή παρέστησαν επίσης η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ναταλία Κισέλοβα, ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ, η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, ο δήμαρχος της Σόφιας Βασίλ Τερζίεφ, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, ο αρχηγός Άμυνας ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ και άλλοι στρατιωτικοί και πολίτες.

Του αγιασμού των υδάτων χοροστάτησε ο προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Δανιήλ, ο οποίος είναι και Μητροπολίτης Σόφιας.

Φέτος, οι σημαίες, τα χρώματα και τα λάβαρα που χρησιμοποιήθηκαν στο τελετουργικό ήταν από το 13ο Σύνταγμα Πεζικού της Ρίλα, το 15ο Σύνταγμα Πεζικού του Λομ, το 23ο Σύνταγμα Πεζικού της Σίπκα, το 30ο Σύνταγμα Πεζικού του Σεϊνοβο, το 6ο Σύνταγμα Πεζικού του Τάρνοβο, το 24ο Σύνταγμα Πεζικού της Μαύρης Θάλασσας, το 25ο Σύνταγμα Πεζικού του Ντράγκομαν, το 1ο Σύνταγμα Ιππικού, η Εθνική Φρουρά, το Κολέγιο Εθνικής Άμυνας Ρακόφσκι, οι ένοπλες μονάδες 44510 (Σόφια), 22320 (Μπουζούριστε), 28860 (Γκόρνα Μαλίνα) και 24900 (Βράζντεμπνα), όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Κατά παράδοση, οι σημαίες της Βουλγαρίας, τα χρώματα των ενόπλων δυνάμεων και τα λάβαρα που έφεραν σε σημαντικές μάχες του παρελθόντος, ραντίζονται με αγιασμό κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σημαίες με πρωτοβουλία του βασιλιά Συμεών Α’ ενόψει της Μάχης του Αχελώου (20 Αυγούστου 917). Μέχρι που η Βουλγαρία τέθηκε υπό οθωμανική κυριαρχία το 1396, μια τέτοια τελετή γινόταν την παραμονή κάθε μάχης που διεξήγαγαν τα βουλγαρικά στρατεύματα.

Η παράδοση αναβίωσε το 1880, δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση των Βούλγαρων από την οθωμανική κυριαρχία. Την απόφαση έλαβε ο πρώτος υπουργός Πολέμου του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας Πιοτρ Παρένσοφ. Τότε έγινε για πρώτη φορά η τελετή κατά τη διάρκεια της χριστιανικής εορτής των Θεοφανείων, η οποία τελείται κάθε χρόνο μέχρι το 1946. Τότε οι κομμουνιστές απαγόρευσαν την τελετή, η οποία αναβίωσε το 1993.

Loading

Play