Υπερψηφίστηκε με 522 ψήφους από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η έκθεση για τον αντίκτυπο της διακοπής εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, νεανικών και αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω της COVID-19, στα παιδιά και τους νέους στην ΕΕ, στην οποία ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ζαγοράκης, ήταν εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Η έκθεση της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, εστιάζει στην ψυχική υγεία παιδιών και νέων, η οποία επηρεάστηκε κατά κόρον από τις συνέπειες της πανδημίας και το κλείσιμο εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Επιχειρείται να δοθούν συστάσεις και προτάσεις στα κράτη μέλη, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων εμπειριών στο μέλλον. Η πιθανότητα να αναπτύξει κανείς διαταραχές ψυχικής υγείας ως ενήλικος, αυξάνεται σημαντικά όταν πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας σε νεαρή ηλικία, και γι’ αυτό η ψυχική και σωματική ευημερία των νέων βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο κ. Ζαγοράκης, ως εισηγητής του ΕΛΚ, με τροπολογίες που κατέθεσε και εγκρίθηκαν στο τελικό κείμενο, επισημαίνει την σημασία των ανοιχτών και λειτουργικών δομών εκπαίδευσης, νεολαίας, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού στην διαδικασία κοινωνικοποίησης και την ψυχική υγεία των παιδιών και επιμένει στην αναγκαιότητα να παραμείνουν οι σχολικές δομές ανοιχτές σε πιθανές μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί, παράλληλα, τα κράτα μέλη «να στηρίξουν ενεργά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς αυτός αποτελεί, όχι μόνο ισχυρό παράγοντα για την κοινωνική και ψυχική ανάπτυξη των νέων, αλλά και ένα πρώτο βήμα για αυτούς που θα ήθελαν να ακολουθήσουν μια επαγγελματική πορεία στον χώρο».
Με δήλωσή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ζαγοράκης από πλευράς ΕΛΚ επεσήμανε τα εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλείσιμο των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, νεανικών, και αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας, στέρησε ουσιαστικά από τη νέα γενιά, κάθε μορφή κοινωνικοποίησης που είχε στην διάθεσή της. Αυτό είχε τρομακτικές συνέπειες για την ψυχοσωματική υγεία εκατομμύριων παιδιών. Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε τώρα τα προβλήματα αυτά, για να μην επιτρέψουμε να επηρεαστεί η πορεία και η εξέλιξη αυτών των παιδιών. Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την διαμόρφωση των πολιτικών παρεμβάσεων που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ουσιαστική επανεκκίνηση της ζωής των νέων ανθρώπων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας θα λάβουν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη σε αυτή την διαδικασία, μέσα από κατάλληλες δομές βοήθειας που θα στηθούν από τα ίδια τα κράτη μέλη. Η διασφάλιση της πρόσβασης σε χώρους υγείας, εκπαίδευσης, νεολαίας, πολιτισμού και αθλητισμού κατά τη διάρκεια πιθανών μελλοντικών κρίσεων, πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος από πλευράς Πολιτείας».