Τι είδε το National Geographic το 1908 στην Κροατία

Τι είδε το National Geographic το 1908 στην Κροατία

Γραφική, ξεχωριστή και ίσως “παράταιρη”, σε σχέση με τις τότε πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών, η πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, το 1908 έσφυζε από ζωή, εμπορικές συναλλαγές στις υπαίθριες αγορές, αγοραπωλησίας ζώων, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Στιγμιότυπα από εκείνη την εποχή, μέσα από το φωτογραφικό φακό, αναδεικνύουν διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της Κροατίας, παραθέτοντας άρθρο του National Geographic της περιόδου εκείνης από τον Felix J. Koch, στο οποίο περιγράφονται με λεπτομέρειες στιγμές από την καθημερινότητα των πολιτών στην αγορά του Ζάγκρεμπ, μίας από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης.
Τοπία περιμετρικά της κροατικής πρωτεύουσας και από άλλα χωριά και κωμοπόλεις έχουν αποτυπωθεί φωτογραφικά, δίνοντας ξεχωριστό “χρώμα” στο άρθρο και παραθέτοντας ουσιαστικά μία “ζωντανή” απεικόνιση των γεγονότων, των εξελίξεων και, εν τέλει, της ίδιας της ζωής. Από κοπέλες με χρωματιστές φορεσιές στο Σίσεκ, που κρατούν στάμνες με νερό, άλλες που κουβαλούν τσάντες με οπωροκηπευτικά προϊόντα, λουλούδια, δίπλα στις λίμνες έως συναλλαγές για την απόκτηση προϊόντων, οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο αποτελούν “μονοπάτι” για την ιστορική αναζήτηση.
Κάθε χωριό είχε τον δικό του ρυθμό, τον δικό του αρχιτεκτονικό και ρυμοτομικό σχεδιασμό και αγορές που ήταν προσαρμοσμένες στις ανάγκες των κατοίκων τους. Ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις αγορές ήταν το γεγονός ότι από τις πέντε τα ξημερώματα μέχρι τις 11 το πρωί, κάθε αγορά θύμιζε πολύβουο “μελίσσι”, όπου όλοι προσπαθούσαν να κλείσουν τις καλύτερες συμφωνίες για να πορευθούν προς την επόμενη μέρα. Υπήρχαν βέβαια και όσοι απλώς παρακολουθούσαν τις αγοραπωλησίες με την “ιδιότητα” του παρατηρητή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, “επενέβαιναν” για να δώσουν λύση που θα ήταν προς όφελος των εμπλεκομένων μερών.
Μία άλλη ξεχωριστή “πινελιά” που περιλαμβάνεται στο ίδιο άρθρο, είναι η περιοχή του Σάμομπορ, “περίκλειστη” από αμπελώνες που της δίνουν ξεχωριστό χρώμα και “άρωμα”.

©Πηγή: amna.gr

Loading