TikTok: Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευσή του – Γιατί φοβούνται οι Αμερικανοί την πλατφόρμα των εφήβων

TikTok: Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευσή του – Γιατί φοβούνται οι Αμερικανοί την πλατφόρμα των εφήβων

Ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη στην ιστορία των ΗΠΑ νομική απαγόρευση μιας ολόκληρης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έγινε την Κυριακή από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με συντριπτική πλειοψηφία 360 ψήφων υπέρ και 58 κατά, το σώμα ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok, με την επίμαχη διάταξη να ορίζει πως η κινεζική μητρική – ονόματι ByteDance – θα πρέπει να πουλήσει το μερίδιό της σε εταιρεία ή πρόσωπο με έδρα τις ΗΠΑ εντός ενός έτους, διαφορρετικά η πλατφόρμα θα απαγορευτεί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πλέον είναι η σειρά της Γερουσίας να το εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό το νομοσχέδιο προστατεύει τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα τα παιδιά της Αμερικής από την κακόβουλη επιρροή της κινεζικής προπαγάνδας στην εφαρμογή TikTok. Αυτή η εφαρμογή είναι μια “κατασκοπευτική βόμβα” στα τηλέφωνα των Αμερικανών», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος του Τέξας Michael McCaul, συντάκτης του νομοσχεδίου.

Γιατί θέλουν να απαγορεύσουν το TikTok στις ΗΠΑ

Οι επικριτές της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι η ByteDance, η οποία εδρεύει στην Κίνα, θα μπορούσε να συλλέγει δεδομένα χρηστών και να λογοκρίνει περιεχόμενο που είναι επικριτικό για την κινεζική κυβέρνηση.

Τον Μάρτιο, η Avril Haines, η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, προειδοποίησε σε ακρόαση της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν είναι υπέρ της αναγκαστικής πώλησης του TikTok, αλλά δεν έχει ζητήσει απαγόρευση της εφαρμογής.

«Το μεγάλο ζήτημα για το TikTok, από άποψη εθνικής ασφάλειας, είναι ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που μπορεί να συλλέξει η πλατφόρμα από πολίτες και ιδιαίτερα το γεγονός της ιδιοκτησίας, καθώς υπάρχει ευθεία σχέση με την Κίνα, κάτι που είναι βαθιά ανησυχητικό», είπε πρόσφατα.

Από την πλευρά της η εταιρεία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει μοιραστεί και δεν πρόκειται να μοιραστεί τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση: «Το TikTok είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, με τη δική του ηγετική ομάδα, που περιλαμβάνει έναν CEO με έδρα τη Σιγκαπούρη, έναν COO με έδρα τις ΗΠΑ και έναν παγκόσμιο επικεφαλής ασφαλείας με έδρα την Ιρλανδία».

Σε απάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η TikTok εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το νομοσχέδιο και τη δυνατότητα των ΗΠΑ να «κλείσουν μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ ετησίως».

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, πάλι, η TikTok δήλωσε: «Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για να φέρει ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης 170 εκατομμυρίων Αμερικανών» [σημειώνεται πως η απαγόρευση πέρασε από κοινού με την ψηφοφορία για τη χορήγηση πακέτου βοήθειεας 95 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν].

«Αυτή είναι η αρχή κι όχι το τέλος»

Η TikTok δήλωσε στους υπαλλήλους της ότι – εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί – θα το πολεμήσει στα δικαστήρια. «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου συμφωνία που “έκλεισε” μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και του προέδρου Μπάιντεν», ανέφερε ο Michael Beckerman, αντιπρόεδρος της TikTok,  σε υπόμνημα προς το προσωπικό της TikTok στις ΗΠΑ. «Αφού το νομοσχέδιο υπογραφεί, θα κινηθούμε στα δικαστήρια για τη νομική του αμφισβήτηση».Ο Beckerman δήλωσε ότι ο νόμος περί εκποίησης ή απαγόρευσης αποτελεί «σαφή παραβίαση» των δικαιωμάτων – που προστατεύονται από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ – των 170 εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών του TikTok, ενώ θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τα 7 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», δήλωσε το στέλεχος, στο ίδιο υπόμνημα. «Αυτή είναι η αρχή, όχι το τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας».Η ByteDance σκοπεύει να πολεμήσει δικαστικά την απαγόρευση στις ΗΠΑ και να εξαντλήσει όλες τις νομικές ενέργειες προτού εξετάσει οποιοδήποτε είδος εκποίησης, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Το Πεκίνο, εντωμεταξύ, θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» σε οποιαδήποτε συμφωνία με την TikTok, ενώ έχει τονίσει ότι αντιτίθεται σε μια αναγκαστική πώληση.

Με πληροφορίες από Guardian και Bloomberg

Loading

Play