Τηλεφωνική επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ερντογάν για την Παναγία Σουμελά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το θέμα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τα έργα ανάπλασης στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και για το άνοιγμα του στους επισκέπτες, ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Αναντολού.

propoli

Υπενθυμίζεται πως χθες υπήρξε μια σύγχυση σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία στις 15 Αυγούστου.

Νωρίς το απόγευμα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέδωσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, ενημερώνοντας πως, λόγω της πανδημίας της COVID-19, οι Τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της θείας λειτουργίας, τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στην περιοχή της Τραπεζούντας του Πόντου.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για το θέμα, επικαλούμενο πάντα τη Χάρη και την προστασία της Παναγίας Σουμελά».

Ωστόσο αμέσως μετά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρακολούθησε τα εγκαίνια του ανοίγματος του μοναστηριού Σουμελά, όπου οι εργασίες για την αποκατάσταση του ολοκληρώθηκαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «φέτος οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν θεία λειτουργία στις 15 Αυγούστου στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει λόγω των εργασιών».

Σημειώνεται πως το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ανοίγει ύστερα από 5 χρόνια εργασιών αποκατάστασης. Η Πατριαρχιακή θεία λειτουργία στις 15 Αυγούστου δεν πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά καθώς ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δείτε επίσης:

Επαναλειτουργεί η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά

Loading