Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, απευθυνόμενος στην 4η Επιτροπή που καλύπτει ειδικά πολιτικά θέματα, ανέδειξε καίρια ζητήματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στην ψηφιακή εποχή, όπου η παραπληροφόρηση και η άνιση πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες συνιστούν σημαντικές προκλήσεις.
Η Ελλάδα, ανέφερε, είναι ευθυγραμμισμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε τη σημασία της αληθούς πληροφόρησης ως αντίδοτο στη χειραγώγηση και τη διάδοση ψευδών αφηγημάτων. Ο κ. Σέκερης επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας στην προστασία των δημοσιογράφων και υπογράμμισε το ρόλο τους στην προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στη συμβολή του ΟΗΕ, καθώς και ομάδων όπως η Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων, η οποία συνεργάζεται στενά με τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών για την προστασία των δημοσιογράφων, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Ως συμπροεδρεύουσα της Ομάδας Φίλων, η Ελλάδα θεωρεί ότι η προστασία των δημοσιογράφων είναι υψίστης σημασίας σε καταστάσεις κρίσης.
Ο πρέσβης κ. Σέκερης μνημόνευσε την Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων και τίμησε τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, τονίζοντας ότι η ατιμωρησία για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη. Με παγκόσμια ποσοστά ατιμωρησίας να ανέρχονται στο ανησυχητικό ποσοστό του 85%, κάλεσε για διεξοδικές έρευνες σε περιστατικά που αφορούν δημοσιογράφους.
Επίσης, ο κ. Σέκερης προέτρεψε τα κράτη να εφαρμόσουν τις Αποφάσεις 1738 και 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επικυρώνουν την προστασία των δημοσιογράφων βάσει του διεθνούς δικαίου, ώστε να αποτραπούν οι «ζώνες σιωπής» στις εμπόλεμες περιοχές. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Η Ελλάδα, ως εισερχόμενο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει αυτές τις προτεραιότητες στις συζητήσεις του Συμβουλίου. Ως επερχόμενο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, η αντιπροσωπεία μου θα συμβάλει στην προώθηση της προστασίας των δημοσιογράφων στις συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη διάδοση της πληροφορίας και προειδοποίησε ότι, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα μπορούσε να ενισχύσει την παραπληροφόρηση. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την υπεύθυνη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης και υποστηρίζει τα δύο πρώτα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας τόνισε τη σημασία της πολυγλωσσίας στα Ηνωμένα Έθνη, προτρέποντας το Τμήμα Παγκόσμιας Επικοινωνίας να διανέμει πληροφορίες σε πολλές γλώσσες, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει αυτές τις πολυγλωσσικές προσπάθειες.