Την ημέρα ίδρυσης του κορεατικού έθνους γιόρτασε απόψε στην Αθήνα η πρεσβεία της Νότιας Κορέας

Την ημέρα ίδρυσης του κορεατικού έθνους γιόρτασε απόψε στην Αθήνα η πρεσβεία της Νότιας Κορέας

Με μηνύματα για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Νότια Κορέα γιορτάστηκε απόψε στην Αθήνα, από τη νοτιοκορεατική πρεσβεία, η επέτειος ίδρυσης του κορεατικού έθνους, Gaecheonjeol στην κορεάτικη γλώσσα («την ημέρα που άνοιξε ο ουρανός»).

Σε χαιρετισμούς τους στην καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε η πρεσβεία της Νότιας Κορέας στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώπιον παλαίμαχων του πολέμου της Κορέας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Κορεάτης πρέσβης Σουσόκ Λιμ τόνισαν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας τους. Οι ρίζες των σχέσεων των δύο χωρών χρονολογούνται από το 1950, όταν δεκάδες εκατοντάδες νέοι Έλληνες πήγαν στην Κορέα και πολέμησαν για την ελευθερία και την ευημερία των πολιτών της, είπε ο κ. Πλακιωτάκης ξεκινώντας τον χαιρετισμό του. Επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του ΟΗΕ για παροχή βοήθειας στον πόλεμο της Κορέας, αποστέλλοντας εκστρατευτική δύναμη στην Κορέα για πέντε χρόνια, μεταξύ 1950 και 1955.

Εστιάζοντας στη διμερή συνεργασία, ο κ. Πλακιωτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ναυτιλιακές σχέσεις των δύο χωρών και στις προοπτικές ενίσχυσής τους. «Οι Έλληνες και οι Κορεάτες είμαστε στενά συνδεδεμένοι στον διεθνή ναυτιλιακό τομέα, καθώς οι δύο χώρες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο παγκόσμιο ναυτιλιακό εμπόριο» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι Έλληνες κατασκευαστές στη λίστα των παρόχων ναυτιλιακού εξοπλισμού σε κορεάτικα ναυπηγεία. Η εν λόγω συνεργασία θα μπορούσε να επιτευχθεί βάσει του μνημονίου κατανόησης για την τεχνολογία πλοίων, συμπλήρωσε.

Από τη μεριά του, ο Κορεάτης πρέσβης απευθυνόμενος στους Έλληνες βετεράνους που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, εξέφρασε τη μεγάλη του ευγνωμοσύνη που πολέμησαν στον πόλεμο της Κορέας και σημείωσε πως χάρη των βετεράνων η Κορέα σήμερα απολαμβάνει μια ισχυρή οικονομία και ευημερούσα Δημοκρατία.

Αν και η Ελλάδα και η Κορέα απέχουν γεωγραφικά, προσέθεσε, ωστόσο μοιράζονται πολλά κοινά μεταξύ τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ναυτιλιακές σχέσεις. «Είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυπηγίας αντίστοιχα και συνεργαζόμαστε στενά στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιστορία επιτυχίας της Ευρώπης. Και η Κορέα θα παραμείνει αληθινός εταίρος της Ελλάδας σε αυτή τη διαδρομή» διαμήνυσε καταληκτικά ο Σουσόκ Λιμ.

Είναι η δεύτερη δεξίωση για την εθνική ημέρα που παραθέτει στην Ελλάδα ο Σουσόκ Λιμ, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι τη θέση του πρεσβευτή της Νότιας Κορέας στη χώρα μας. Μαζί με τη σύζυγό του, υποδέχθηκαν τους καλεσμένους τους στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου συνεόρτασαν την επέτειο δημιουργίας του κορεατικού έθνους.

Ο εορτασμός άρχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Κορέας, συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς και ολοκληρώθηκε με χορευτικά Kpop από δύο ομάδες που κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε τον Ιούνιο η κορεάτικη πρεσβεία στην Αθήνα και με επίδειξη τάεκβοντο από παιδιά της Ακαδημίας Τζάκουαρ.

Στον εορτασμό της επετείου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική, πολιτιστική ζωής της χώρας, καθώς και πολλοί επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play