Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει την Παρασκευή, για πρώτη φορά, σε σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, η οποία θα διεξαχθεί ψηφιακά, και σκοπεύει να συζητήσει μαζί τους για την πανδημία του νέου κορονοϊού, για την παγκόσμια οικονομία και για την αντιμετώπιση της Κίνας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, θα πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής της G7 από τον Απρίλιο.
«Αυτή η ψηφιακή συνάντηση με τους ηγέτες των παγκόσμιων ηγετικών δημοκρατικών οικονομιών της αγοράς θα δώσει μια ευκαιρία στον πρόεδρο Μπάιντεν να συζητήσει σχέδια για να νικηθεί η πανδημία της COVID-19 και να ανοικοδομηθεί η παγκόσμια οικονομία», αναφέρει η ανακοίνωση.
Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του, ο κ. Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια αντίδραση στην πρόκληση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων και στις «συνεχιζόμενες προσπάθειες να υπάρξει κινητοποίηση και συνεργασία για την αντιμετώπιση της απειλής νέων μολυσματικών ασθενειών με την οικοδόμηση δυνατοτήτων σε κάθε χώρα και τη χρηματοδότηση της υγειονομικής ασφάλειας».
Ο Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικός που διαδέχθηκε τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει να προβάλλει την εικόνα της «επιστροφής» των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό, έπειτα από τέσσερα χρόνια που σημαδεύτηκαν από την πολιτική που συνόψιζε το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ενώ επεδείκνυε δυσανεξία για τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς πολυμερούς συνεργασίας.
Ο Μπάιντεν επανέφερε τη χώρα στον ΠΟΥ και στη συμφωνία του Παρισιού και έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να συνεργαστεί με συμμάχους των ΗΠΑ για να υπάρξει συντονισμός ως προς την αντιμετώπιση της Κίνας σε πολλά ακανθώδη ζητήματα.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις για να ενισχυθεί η συλλογική ανταγωνιστικότητά μας και τη σημασία που έχει να ενημερωθούν οι παγκόσμιοι κανόνες για να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στο πεδίο της οικονομίας όπως αυτές που εγείρει η Κίνα», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκε με την Κίνα για τις πολιτικές της στο πεδίο του εμπορίου επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς, όπλο που χρησιμοποίησε όμως και εναντίον παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ, κάτι που τον εξέθεσε σε επικρίσεις, διότι δεν επιδίωξε ενιαία στάση έναντι του Πεκίνου σε ζητήματα όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή οι εμπορικές πρακτικές του.
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Τζο Μπάιντεν πιέζει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και να προσφερθεί ανακούφιση σε όσους πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Κατά τον Λευκό Οίκο, θα συζητήσει το οικονομικό του πρόγραμμα με τους ομολόγους του στην G7 και θα τους ενθαρρύνει, όπως και τους ηγέτες άλλων βιομηχανικών κρατών, να συνεχίσουν την «στήριξη για την ανάκαμψη της οικονομίας» και να λάβουν υλλογικά μέτρα.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επίσης πρόκειται να συζητηθεί.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν, παρότρυνε την περασμένη εβδομάδα τους ομολόγους της των κρατών-μελών της G7 να συνεχίσουν να παίρνουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της δραστηριότητας για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.