Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας, ζητούν οι ευρωβουλευτές

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας, ζητούν οι ευρωβουλευτές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την παραίτηση χωρίς καθυστέρηση του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ εκτιμώντας πως η παραμονή του στην εξουσία θέτει σε κίνδυνο την έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα.

Το Κοινοβούλιο «υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος, πραγματικός ή υποτιθέμενος, για την έρευνα∙ υπογραμμίζει εξάλλου πως αυτός ο κίνδυνος επιμένει όσο ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του», αναφέρεται στο ψήφισμα, που δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε τη διαφθορά στη χώρα της, δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο του 2017.

Η υπόθεση αυτή, στην οποία έχουν αναφερθεί τα ονόματα υψηλόβαθμων Μαλτέζων αξιωματούχων (ενός υπουργού και του διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ), ώθησε τον πρωθυπουργό των Εργατικών να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί στις 12 Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ (έναντι 26 κατά, και 83 αποχές), λαμβάνεται έπειτα από μια αποστολή στη Μάλτα στις αρχές Δεκεμβρίου επτά ευρωβουλευτών που είχαν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την ανεξαρτησία της έρευνας.

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε επίσης έντονη λύπη που «η εξέλιξη της κατάστασης στη Μάλτα τα τελευταία χρόνια προκάλεσε σοβαρές και επίμονες απειλές για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των ΜΜΕ, η ανεξαρτησία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης».

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση της Μάλτας να θέσει τέλος στα προγράμματα «πώλησης υπηκοότητας» σε μη Ευρωπαίους — τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο «καλωσόρισε» τη μελλοντική θέσπιση ενός ετήσιου ευρωπαϊκού βραβείου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία για την ερευνητική δημοσιογραφία, οι όροι του οποίου μένουν ακόμη να διευκρινιστούν.

Μιλώντας σήμερα το πρωί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε πως «η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου», υπογραμμίζοντας πως «οι τρέχουσες έρευνες» για τη δολοφονία αυτή «πρέπει να στηρίζονται στις αρχές του κράτους δικαίου».

Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Τζούροβα κάλεσε την κυβέρνηση της Μάλτας να «ενεργήσει επειγόντως» προκειμένου να «ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τη μάχη κατά της διαφθοράς και κατά του ξεπλύματος χρήματος».

Είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου το κράτος δικαίου στη Μάλτα να τύχει σεβασμού.

Ελ. Βόζεμπεργκ: Άμεση αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη Μάλτα

Την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πολίτες της Μάλτας, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα, ζήτησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για την ανάμιξη κυβερνητικών αξιωματούχων της Μάλτας στη συγκάλυψη της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία -παρουσία της αντιπροέδρου της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Ζούροβα- και πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των ερευνών σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου. Να σημειωθεί ότι η ερευνήτρια δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.

«Μετά τη σύλληψη στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Μουσκάτ και τις αποκαλύψεις περί ανάμιξης αξιωματούχων στη δολοφονία της δημοσιογράφου, οι πολίτες ζητούν επίμονα την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», είπε η κ. Βόζεμπεργκ και, αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής στη Μάλτα για την εξέταση της υπόθεσης (3/12-4/12), υπογράμμισε ότι οι συνάδελφοί της «εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις» και ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται εδώ και τώρα να πάρουν θέση».

Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται για συγκάλυψη αποτρόπαιων εγκλημάτων, μαφιόζικη εκτέλεση αγωνίστριας δημοσιογράφου και εκτεταμένη διαφθορά». Υποστήριξε ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα και αναρωτήθηκε: «Παρά τις κλιμακούμενες αντιδράσεις και την εμφανή δυσαρμονία κυβέρνησης και κοινωνίας, ο πρωθυπουργός Μουσκάτ αρνείται να παραιτηθεί τώρα.

Γιατί δεν το κάνει; Έχουν άδικο όσοι θεωρούν ότι κατευθύνει πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης;».

Η άρνηση παραίτησης του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, που, όπως είπε, ερμηνεύεται ως προσπάθεια παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας των θεσμών, είναι μείζον θέμα και μας αφορά όλους».

«Η αλληλεγγύη που οφείλουμε σε κάθε κράτος-μέλος, τώρα προβάλλει πιο αναγκαία από ποτέ, γιατί το κράτος δικαίου, που στη Μάλτα σήμερα κλονίζεται καθημερινά, αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ακρογωνιαίο λίθο των αξιών μας», είπε και προσέθεσε: «Γι’ αυτό είναι χρέος μας να σταθούμε δυναμικά, έμπρακτα, στο πλευρό του μαλτέζικου λαού και στον αγώνα τους για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας».

 

Στ. Κούλογλου: Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν χρυσές βίζες, ενώ δεν δίνουν βίζα σε πρόσφυγες

«Την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά, όχι μόνο στη Μάλτα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», καθώς αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βασικός ομιλητής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, την Τρίτη, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στη συζήτηση για το κράτος δικαίου στη Μάλτα και τη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια. 

Ο κ. Κούλογλου σημείωσε τη συμφωνία της παράταξής του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης από την πρωθυπουργία της Μάλτας του Τζόζεφ Μουσκάτ, αλλά ζήτησε την ίδια «θαρραλέα» αντιμετώπιση από το ΕΛΚ και για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.

«Ένα τρομερό έγκλημα έχει διαπραχθεί στη Μάλτα. Οι υπεύθυνοι για το έγκλημα πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη και οι πολιτικοί υπεύθυνοι να παραιτηθούν αμέσως. Ο πρωθυπουργός Μουσκάτ, του οποίου ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου φαίνεται να εμπλέκεται στο έγκλημα, πρέπει να φύγει τώρα. Επειδή φοβόμαστε ότι θα θέσει εμπόδια στην έρευνα μέχρι τον Ιανουάριο που θέλει να αποχωρήσει. Για μια φορά συμφωνούμε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι ο κ. Μουσκάτ πρέπει να φύγει αμέσως. Ελπίζω ,όμως, αγαπητοί συνάδελφοι του ΕΛΚ ότι θα δείξετε το ίδιο θάρρος όταν θα μιλήσουμε για τον κ. Όρμπαν και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κούλογλου, στο σημείο αυτό ζήτησε τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά ο Έλληνας ευρωβουλευτής συνέχισε:

«Επαναλαμβάνω ότι ελπίζω να επιδείξετε την ίδια αποφασιστικότητα, όταν θα μιλήσουμε για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις που ανήκουν στο ΕΛΚ».

Στη συνέχεια έθεσε το θέμα της χρυσής βίζας σε αντιδιαστολή με την άρνηση ορισμένων χωρών να χορηγήσουν βίζες σε πρόσφυγες.

«Δεν είναι η Μάλτα ο μόνος φορολογικός παράδεισος στην ΕΕ. Δεν είναι η μόνη χώρα που δίνει χρυσές βίζες και διαβατήρια. Είναι και χώρες που χορηγούν βίζες και διαβατήρια σε όσους έχουν να πληρώσουν, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να χορηγήσουν βίζα σε πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν χρήματα. Αυτό είναι ενάντια στις αρχές της ΕΕ. Η Μάλτα είναι το σύμπτωμα, δεν είναι η αιτία. Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της ΕΕ και πρέπει να το διορθώσουμε», υποστήριξε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Μάλτα δεν πρέπει να γίνει ο «αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα στραβά στην ΕΕ».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play