Το Αλ Τζαζίρα καταδικάζει τη ‘στοχευμένη δολοφονία’ δύο δημοσιογράφων του από βομβαρδισμό του Ισραήλ

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα καταδίκασε την Τετάρτη τον θάνατο δύο δημοσιογράφων του εξαιτίας ισραηλινού βομβαρδισμού στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας την ‘εν ψυχρώ’ και ‘στοχευμένη δολοφονία’ τους.

Το δίκτυο του Κατάρ μετέδωσε νωρίτερα ότι ο ανταποκριτής της αραβόφωνης υπηρεσίας του, Ισμαήλ αλ Γουλ, και ο εικονολήπτης Ράμι αρ Ρέφι έγιναν ‘στόχος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής’ καθώς έκαναν ρεπορτάζ στον καταυλισμό προσφύγων ας Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

‘Η νέα επίθεση κατά δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα εντάσσεται στη συστηματική στοχοποίηση των εν λόγω δημοσιογράφων και των οικογενειών τους από τον Οκτώβριο του 2023’, επεσήμανε το δίκτυο.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κόμματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου, το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει συνεχώς πληροφορίες για τις συνέπειες των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Το γραφείο του στη Γάζα έχει δεχτεί βομβαρδισμούς και άλλοι δύο ανταποκριτές του έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι θάνατοι των αλ Γουλ και αρ Ρέφι υπογραμμίζουν την ‘επείγουσα ανάγκη να υπάρξει άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των δυνάμεων κατοχής’, τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε όλες ‘τις δυνατές ενέργειες στη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων’, εκφράζοντας παράλληλα την ‘αλληλεγγύη’ του σε ‘όλους τους δημοσιογράφους στη Γάζα’.

Η Χαμάς κατήγγειλε επίσης το ‘ειδεχθές έγκλημα’, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι ο βομβαρδισμός είχε σκοπό να ‘τρομοκρατήσει και να φιμώσει’ τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη ‘γενοκτονία σε εξέλιξη εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και σχεδόν δέκα μήνες’.

Ιδιαίτερα, οι αρχές του Ισραήλ δημόσια επιτίθενται στην κάλυψη της επικαιρότητας στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη από το δίκτυο του Κατάρ, που δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινό δικαστήριο επιβεβαίωσε τον Ιούνιο την παράταση ισχύος της απόφασης που αποκλείει την εκπομπή του σήματος του δικτύου στην επικράτεια της χώρας, απόφαση που είχε επιβληθεί στο αλ Τζαζίρα από τον Μάιο. Το δίκτυο παρέχει υπηρεσίες σε αραβόφωνη και αγγλόφωνη μορφή.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την απόφαση του φονικού βομβαρδισμού. Ο Στεφάν Ντουζαρίκ απηύθυνε έκκληση για ‘διαφανή και σε βάθος έρευνα’ σχετικά με το περιστατικό αυτό και τις ενδεχόμενες παρόμοιες επιθέσεις, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της ‘λογοδοσίας’.

Τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού που κόστισε τη ζωή σε δύο δημοσιογράφους, ένα μέλος του Αλ Τζαζίρα και ένας άλλος που συνεργαζόταν με διεθνή μέσα, ο ισραηλινός στρατός τους χαρακτήρισε ‘τρομοκράτες’.

Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ κατηγόρησε άλλον δημοσιογράφο του καναλιού, που τραυματίστηκε από βομβαρδισμό, ότι ήταν ‘υποδιοικητής μονάδας’ του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Το Αλ Τζαζίρα διέψευσε έντονα τις κατηγορίες αυτές.

Ο επικεφαλής του γραφείου του δικτύου στο θυλάκο, Ουάελ Ντάχντουχ, που είναι αναγνωρίσιμη μορφή στη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίστηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εικονολήπτη του τον Δεκέμβριο.

Η σύζυγός του Ουμ, μαζί με τα δύο τους παιδιά και ένα εγγόνι, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό τον Οκτώβριο στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου.

Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χάμζα, ήταν εκείνος που σκοτώθηκε τον Ιανουάριο στη Ράφα.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου ανέρχονται πλέον σε 165.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), μέχρι τις 31 Ιουλίου, τουλάχιστον 125 δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί – 120 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 πολίτες του Λιβάνου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading