Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά σήμερα μία εβδομάδα ακροάσεων για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, περισσότερες από 50 ημέρες αφού ο ισραηλινός στρατός επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, απαγορεύοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι εκπρόσωποι διάφορων χωρών στον ΟΗΕ θα παρουσιάζουν τις θέσεις τους για πέντε ημέρες, ξεκινώντας σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) με τον εκπρόσωπο της Παλαιστίνης. Το Διεθνές Δικαστήριο καλείται να διευκρινίσει τι υποχρεούται να κάνει το Ισραήλ αναφορικά με την παρουσία του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του. Άλλες 38 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους.
Τον Δεκέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση, την οποία είχε καταθέσει η Νορβηγία, ζητώντας από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις εισροές διεθνούς βοήθειας, ζωτικής σημασίας για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, όπου εκτυλίσσεται πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, και τις έχει διακόψει από τις 2 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση μιας εύθραυστης εκεχειρίας που διήρκεσε 15 μήνες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 500.000 Παλαιστίνοι έχουν εκτοπιστεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ενώ τουλάχιστον 2.111 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε από τα ισραηλινά πλήγματα.
Οι γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά μπορούν να ενισχύσουν τη διπλωματική πίεση επί του Ισραήλ. Τον Ιανουάριο του 2024, το Διεθνές Δικαστήριο είχε καλέσει το Ισραήλ να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια γενοκτονίας και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ