Το εδαφικό μπορεί να συζητηθεί στον διάλογο Σερβίας – Κοσόβου, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα.

Το εδαφικό μπορεί να συζητηθεί στον διάλογο Σερβίας – Κοσόβου, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα.

του Ν. Πέλπα

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο Φίλιπ Κόσνετ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας και θέμα οριοθέτησης των συνόρων. Ο αμερικανός διπλωμάτης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Koha Ditore έκανε λόγο για «μικρή προσαρμογή των συνόρων» επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά τις δύο πλευρές και οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή. 
    «Είναι πιθανό το Κόσοβο και η Σερβία να εξετάσουν το ενδεχόμενο οριοθέτησης και αυτό είναι ζήτημα για τους αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων αν θα συζητήσουν το εδαφικό» ανέφερε ο Φίλιπ Κόσνετ. Υπογράμμισε πως είναι λανθασμένη η εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν αποδεχθούν κάποια μεγάλη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. 
    «Δεν ήταν ποτέ έτσι. Επιπλέον, η θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας πρέπει να είναι αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών και όχι μόνο από κάποιους πολιτικούς », δήλωσε στην εφημερίδα Koha Ditore ο Φίλιπ Κόσνετ. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται όχι μόνο στην επιστροφή των κυβερνήσεων της Σερβίας και του Κοσόβου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση τους. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Κόσοβο εκτίμησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στο 2020. 
    Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας διακόπηκε τον  Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν η κυβέρνηση Χαραντινάι επέβαλε δασμούς της τάξης του 100% για τα εμπορεύματα από την Σερβία. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μία ημέρα μετά την απόρριψη της αίτησης της Πρίστινα για την ένταξη της στην Ιντερπόλ.
    Το Βελιγράδι ζητάει την άρση των δασμών για να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου,  ενώ η Πρίστινα αρνείται να άρει το μέτρο όσο η Σερβία συνεχίζει την διπλωματική εκστρατεία κατά του Κοσόβου στο εξωτερικό. Ο φερόμενος ως μελλοντικός πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη για την επανέναρξη του διαλόγου και την άρση των δασμών» και αμφισβητεί την συμφωνία των Βρυξελλών που επετεύχθη το 2013.  
    

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play