Το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Δ.Π.Δ) προ ολίγων ημερών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχτεί στην Ουκρανία.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος φοιτητής Νομικής Α.Π.Θ.

Το δικαστήριο ανέφερε στην ανακοίνωση του ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και για την παράνομη μεταφορά πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Οι απόφαση του Δικαστηρίου μας αναφέρει ότι στους δικαστές  υπήρχε η σκέψη να εκδώσουν μυστικά το ένταλμα, αλλά αποφάσισαν ότι η δημοσιοποίησή του θα μπορούσε να «συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω διάπραξης εγκλημάτων».

Η αντίδραση από την Μόσχα

Η αντίδραση από την Μόσχα, ήρθε μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία τόνισε πως «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ το οποίο διαφέρει από το δικαστήριο της Χάγης , που είναι όργανο του Ο.Η.Ε .

Το ΔΠΔ άρχισε να λειτουργεί στις 1 Ιουλίου 2002 με την συνθήκη της Ρώμης όπου τέθηκε και σε ισχύ – μπορεί να διώξει ποινικά εγκλήματα τα οποία τελέστηκαν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας  έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα.

Σε μία πρώτη δική του αντίδραση, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ,στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, τόνισε ότι «το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», προσθέτοντας στην δημοσίευσή του το εικονίδιο ενός χαρτιού ρολού υγείας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά το ένταλμα σύλληψης.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ χαρακτήρισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ κατά του Πούτιν, ότι αποτελεί μια σημαντική απόφαση για τη διεθνή δικαιοσύνη.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είναι μόνο η αρχή για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες κατά της Ουκρανία. «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης για τον λαό της Ουκρανίας», είπε.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χαιρέτισε την απόφαση του ΔΠΔ αλλά και το αποτέλεσμα αυτής . Δηλαδή την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου.

«Χαιρετίζουμε το βήμα που έκανε το ανεξάρτητο ΔΠΔ για να καταστήσει υπόλογους εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή του ρωσικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι στο Twitter .

Πολωνία

Από την μεριά της Πολωνίας η αντίδραση ήρθε μέσω του εκπρόσωπου τύπου της Κυβέρνησης της χώρας Πιότρ Μίλερ «Ο Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου μαζί με άλλους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία».

Στην συνέχεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε ξανά στο θέμα ο κ.Μίλερ «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία επισημαίνει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό μηχανισμό βίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι επικεφαλής αυτής της μηχανής και θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου μαζί με αυτούς που εφαρμόζουν άμεσα και έμμεσα τον βάρβαρο πόλεμο».

Τσεχία

Η Τσεχία αναφέρθηκε στο γεγονός. Ο υπουργός εξωτερικών Γιάν Λιπάβσκι λέγοντας ότι «Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να δικαστεί για το έγκλημα της επίθεσης. Χαιρετίζω την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» .

Δείτε επίσηςΣερβία: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο

Loading

Play