Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει «έτοιμο» να επιστρέψει στο Στρασβούργο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει «έτοιμο» να επιστρέψει στο Στρασβούργο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «έτοιμο» να επιστρέψει στο Στρασβούργο για την επόμενη ολομέλειά του που προβλέπεται να διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου, καθώς εκτιμά πως η υγειονομική κατάσταση είναι αρκετά καλή τώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του θεσμού, Νταβίντ Σασόλι.

«Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε σε ρυθμό να πάμε στο Στρασβούργο, δηλώνει ο εκπρόσωπος. «Για την ώρα, όσο η τάση συνεχίζει να μειώνεται, [μπορούμε να] πάμε στο Στρασβούργο επειδή η κατάσταση είναι καλή σχετικά με την Covid-19».

Λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, οι ευρωβουλευτές δεν έχουν βρεθεί στο ημικύκλιο του κτιρίου στην Αλσατία εδώ και επτά μήνες και πραγματοποιούν τις συνεδριάσεις τους στις Βρυξέλλες.

Σε επιστολή που απηύθυνε στα τέλη Σεπτεμβρίου στον Νταβίντ Σασόλι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει την επιστροφή «από τον Οκτώβριο» των συνόδων της ολομέλειας στο Στρασβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όμως ο πρόεδρός του είχε κρίνει πως οι δεν πληρούνταν ακόμη οι όροι για μια επανάληψη των συνεδριάσεων στο Στρασβούργο και είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή της ολομέλειας, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Είχε επικαλεστεί «στην πρόσφατη αύξηση της μετάδοσης του ιού στη Γαλλία, περιλαμβανομένου του διαμερίσματος του Κάτω Ρήνου».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό περιστατικών στον γενικό πληθυσμό του Κάτω Ρήνου έφθασε τα 51 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες επτά ημέρες της 5ης Οκτωβρίου, έναντι 126,9 για το σύνολο της Γαλλίας.

Το ποσοστό αυτό ήταν 37,8 στις 8 Σεπτεμβρίου και 45,9 στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν οι δύο τελευταίες σύνοδοι της ολομέλειας πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Το διαμέρισμα έχει τεθεί από τη Γαλλία σε «ζώνη συναγερμού», που είναι το πρώτο από τέσσερα πιθανά στάδια συναγερμού.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποιούνται συνήθως 12 σύνοδοι ολομέλειας διάρκειας τρεισήμισι ημερών τον χρόνο. Όμως το υπόλοιπο διάστημα, οι ευρωβουλευτές εργάζονται στις Βρυξέλλες, κάτι που αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο συζητήσεων. Κάθε αλλαγή της συνθήκης απαιτεί ωστόσο την υποστήριξη του συνόλου των χωρών μελών.

Πολλοί οπαδοί της μοναδικής έδρας, που σε αυτή την περίπτωση θα ήταν οι Βρυξέλλες, επικαλούνται τακτικά το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αυτής της μετακίνησης περίπου 2.500 ανθρώπων κάθε μήνα, και το γεγονός πως το τεράστιο κτιριακό σύμπλεγμα στο Στρασβούργο χρησιμοποιείται μόνο τέσσερις ημέρες τον μήνα.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play