Το Ιράν άνοιξε πυρ κατά ελληνόκτητου πλοίου στον κόλπο του Ομάν

Πυρ κατά ελληνόκτητου πλοίου στα στενά του Ορμούζ άνοιξε σήμερα το Ιράν.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναφέρει ότι έκανε παρέμβαση έτσι ώστε να αποτρέψει το Ιράν από την κατάσχεση δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

propoli

Το ένα από τα περιστατικά αφορούσε το πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου, Richmond Voyager. Αυτό ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron ενώ, σύμφωνα με το Reuters, πλέει υπό σημαία των νήσων «Μπαχάμες» ενώ είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο, πλοίο του πολεμικού ναυτικού άρχισε να πυροβολά κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας για κατάληψη σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού Τίμοθι Χόκινς. Τα δύο αυτά περιστατικά έλαβαν χώρα στα ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν στον Κόλπο.

Επιβάτες και φορτίο του Richmond Voyager δεν επηρεάστηκαν από το περιστατικό και το τάνκερ συνέχισε τον προορισμό του, προς την ανατολική Σαουδική Αραβία. Είχε αναχωρήσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές επιθέσεις στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους κατά τις οποίες η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είναι στα ύψη. Το αμερικανικό ναυτικό αναφέρει ότι πριν από έναν μήνα, το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa, περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Ίσως χρειαστούν επιπλέον επιχειρήσεις στην Τζενίν

Loading