Το Ιράν εκπέμπει SOS λόγω του σκοταδιστικού καθεστώτος – Διεθνολόγος εξηγεί
Iranian Americans rally outside the White House in support of anti-regime protests in Iran following the death of Mahsa Amini, in Washington, U.S., Sept. 24. Reuters-Yonhap

Το Ιράν εκπέμπει SOS λόγω του σκοταδιστικού καθεστώτος – Διεθνολόγος εξηγεί

Δυστοπικό προμηνύεται το μέλλον της ιρανικής κοινωνίας -παρά τις μαζικές διαδηλώσεις- με τον Διεθνολόγο, Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο να επισημαίνει στο Politic.gr ότι το καθεστώς της χώρας είναι «σκληρό και χειρότερο ακόμη και από εκείνο των Ταλιμπάν».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Για 14η κατά σειρά ημέρα η χώρα της Μέσης Ανατολής φλέγεται με αφορμή τον αδικαιολόγητο θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί από την «Αστυνομία Ηθών», η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου επειδή δεν φορούσε τη χιτζάμπ βάσει… προδιαγραφών. Παρά την κραυγή τόσο της πλειονότητας των πολιτών του Ιράν όσο και της Δύσης, οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία μετά την άλλη και με αποτελέσματα που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν για την επόμενη ημέρα. Ο Διεθνολόγος, Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκωδικοποιεί μέσω του Politic.gr τις έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, επεξηγώντας ότι το Ιράν σε πορεία σχεδόν ενός αιώνα βρέθηκε από τον πολιτισμό στον σκοταδισμό.

«Η σημερινή κατάσταση στο Ιράν δε θυμίζει σε τίποτα το Ιράν της δεκαετίας του 30′ που ήταν μια πρωτοπόρα χώρα, όπου οι γυναίκες δεν είχαν κανένα περιορισμό στο ντύσιμο και ζούσαν μια κανονική ζωή» ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος και επεσήμανε: «Οι γυναίκες ήταν από τις πρώτες στην περιοχή που είχαν δικαίωμα ψήφου, ντύνονταν δυτικότροπα, φορούσαν μαγιό. Το 1979 άλλαξαν όλα με το νέο, θεοκρατικό Σύνταγμα. Υπάρχει μεν μια μερίδα που ασπάζεται το βαθύ Ισλάμ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία καταπιέζεται».

Μπορεί στο Ιράν να καταγράφονται εικόνες χάους με συλλήψεις κατόπιν εντολών από την θεοκρατική ηγεσία, όμως παρά τις έντονες διαμαρτυρίες -γυναίκες καίνε μαντήλες και κόβουν τα μαλλιά τους- ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι το κύμα οργής να μην επιφέρει ουσιαστική αλλαγή για την τοπική κοινωνία. «Εκτιμώ πως το πιθανότερο είναι να μην υποχωρήσει το καθεστώς. Είναι ένα σκληρό καθεστώς που δεν είναι διατεθειμένο να νερώσει το κρασί του, δεν φημίζεται για την προσαρμοστικότητά του», τόνισε ο διεθνολόγος.

«Η ιρανική κοινωνία βράζει από την ανικανότητα της ηγεσίας»

Παράλληλα, ο κ. Δεσποτόπουλος σκιαγραφεί την ταλαιπωρία που υπόκεινται τα τελευταία χρόνια οι πολίτες του Ιράν, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς ως «ανίκανο να διαχειριστεί τις προκλήσεις». «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κοινωνία υποφέρει από την ανικανότητα του καθεστώτος να αντιμετωπίσει κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Αν δούμε από πιο μακριά την εικόνα, οι διαδηλώσεις δεν γίνονται μόνο ενάντια του ισλαμικού φονταμενταλισμού εκφράζουν την οργή του κόσμου απέναντι στο διεφθαρμένο καθεστώς, ανίκανο να αντιμετωπίσει κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις όπως η πανδημία και ο πληθωρισμός», εξηγεί ο διεθνολόγος.

Χειροτέρεψε η θέση της γυναίκας

Με τη θέση της γυναίκας σε εγχώριο επίπεδο να υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο, ο κ. Δεσποτόπουλος εξηγεί ότι «στο Ιράν, οι γυναίκες έχουν το μισό της αξίας ενός άνδρα». «Από το 2021 η θέση της γυναίκας έγινε ακόμη χειρότερη. Τα νέα διατάγματα επιβάλλουν αυστηρότερη χρήση των κανόνων, οι γυναίκες πρέπει να φορούν χιτζάμπ μονίμως, κάτι που τις καταπιέζει. Επίσης, δεν μπορούν αν εργαστούν ή να σπουδάσουν χωρίς την άδεια του συζύγου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παγκόσμιο κύμα οργής κατά του σκληρού Ισλάμ

Στο πλευρό των Ιρανών γυναικών τάσσονται και γυναίκες από όλα τα μήκη και πλάτη του χάρτη, εκφράζοντας την οργή τους για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα. Ενδεικτικά, στη Βόρεια Συρία εκατοντάδες Κούρδες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να φωνάξουν υπέρ των γυναικών. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μια πυροδότηση κατά του σκληρού Ισλάμ», διευκρινίζει ο κ. Δεσποτόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «είναι απόλυτα λογικό γιατί οι δυτικές αξίες συνάδουν με τα αιτήματα των ανθρώπων που διαδηλώνουν στο Ιράν αυτό τη στιγμή».

Δείτε επίσης: Ιράν: Περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί

Loading