Το Ισραήλ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα παρασύρει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, τη στιγμή που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που έχει εισέλθει στον ενδέκατο μήνα του, απειλεί να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ο Γιαχία Σινουάρ διορίστηκε νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς την Τρίτη το βράδυ, αναλαμβάνοντας τη θέση από τον Ισμαήλ Χανίγια, του οποίου η δολοφονία στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, το οποίο έχει ορκιστεί να εκδικηθεί.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν τον Σινουάρ ότι βρισκόταν πίσω από την άνευ προηγουμένου επίθεση του Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο.
Στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών εδώ και χρόνια, ο Γιαχία Σινουάρ, του οποίου το κίνημα είναι χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου.
«Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να τον εντοπίσουμε», δήλωσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.
Ενώ πολλές από τις μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, ο πόλεμος, κατά τον υπουργείο της Χαμάς έχει στοιχίσει τουλάχιστον 40.000 ζωές στον παλαιστινιακό θύλακο, κινδυνεύει να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν και τους συμμάχους του από τη μία πλευρά και το Ισραήλ και τους συμμάχους του, κυρίως τις ΗΠΑ, από την άλλη.
Η ένταση έχει κλιμακωθεί δραματικά μετά τους θανάτους του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολά, στις 30 Ιουλίου κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού σε προάστιο της Βηρυτού.
Η Χεζμπολά και το Ιράν έχουν «υποχρέωση να απαντήσουν» μετά τις δύο δολοφονίες, δήλωσε ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος Χασάν Νασράλα την Τρίτη, προειδοποιώντας για αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».
Σε συνεδρίασή του στην Σαουδική Αραβία, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «απολύτως υπεύθυνο» για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.
Ο προεδρεύων της συνόδου, Μαμαντού Τανγκαρά από τη Γκάμπια, καταδίκασε τη δολοφονία που έχει προκαλέσει κίνδυνο για μια «πιο ευρεία σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή.
Εν μέσω του κινδύνου της κλιμάκωσης του πολέμου, η διεθνής κοινότητα αναζητά δρόμους για την αποκλιμάκωση και την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Οι διπλωματικές επαφές έχουν πλειοδοτήσει, κυρίως μεταξύ εκείνων που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).
«Ποτέ δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά» σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, του οποίου η κυβέρνηση είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, ζήτησε από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφεύγουν την στρατιωτική «κλιμάκωση».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε επίσης την Τεχεράνη να εγκαταλείψει «τη λογική των αντιποίνων», επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω κλιμάκωση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και αφού κάλεσε και τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «αποφύγει τον κύκλο των αντιποίνων».
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του ζήτησε οι δυτικές χώρες να αναστείλουν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ για να «αποφευχθεί» η περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.
Μετά από δέκα μήνες πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις τους κατά της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, σε περιοχές όπου διαβεβαίωναν ότι είχαν τον πλήρη έλεγχο πριν ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν χθες ότι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, όπου «εξάλειψαν πολλούς τρομοκράτες».
Στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, 1.198 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένους σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, ενώ 39 θεωρείται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Ως αντίποινα, το Ισραήλ έχει ορκιστεί να αφανίσει τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και από τις εκτενείς επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.677 άνθρωποι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του θυλάκου.
Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν βυθίσει τον παλαιστινιακό θύλακο σε ανθρωπιστική κρίση, με την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων να είναι εκτοπισμένοι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες την αποστολή άνω του ενός εκατομμυρίου εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας, καθώς ο ιός εντοπίστηκε σε δείγματα λυμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασαν χθες δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (άκρα δεξιά), ο οποίος δήλωσε ότι το να «αφεθούν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να πεθάνουν από πείνα» είναι «δικαιολογημένο» και «ηθικό» για την «απελευθέρωση των ομήρων».
Με την αναμονή των αντίποινων από το Ιράν και τους συμμάχους του, η ένταση στο Ισραήλ παραμένει υψηλή την τελευταία εβδομάδα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Τελ Χασομέρ, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιήσουν τον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα το πρωί, λόγω «στρατιωτικών γυμνασίων» που προγραμματίζονται στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης παραμένει έντονη, ιδιαίτερα στον Λίβανο, όπου χθες ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη επανειλημμένα έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.
Από τις 8 Οκτωβρίου, την ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η Χεζμπολά, βασική συνιστώσα του προσκείμενου στο Ιράν «άξονα της αντίστασης», άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο για να «υποστηρίξει» τη Χαμάς, σύμμαχό της. Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα είναι σχεδόν καθημερινές.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου από τις λιβανικές αρχές ανακοίνωσε ότι δύο άτομα, ένας άμαχος και ένα μέλος της Χεζμπολά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό χθες στην Τζουαΐγια, στον νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι εξάλειψε «τρομοκράτη» στην περιοχή αυτή.
Η Χεζμπολά ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες ως αντίποινα κατά του Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «κατέστρεψε» εγκατάσταση από την οποία το λιβανικό κίνημα είχε εξαπολύσει drone προς την κατεύθυνση του κατεχόμενου τμήματος του υψομέτρου Γκολάν, που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ.