Το Κόμμα του Καθημερινού Ανθρώπου επανέλαβε τον θρίαμβό του στην τοπική εθνοσυνέλευση του Νέου Δελχί

Το Κόμμα του Καθημερινού Ανθρώπου επανέλαβε τον θρίαμβό του στην τοπική εθνοσυνέλευση του Νέου Δελχί

Πέτρα του σκανδάλου στην ινδική πολιτική σκηνή δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το «Κόμμα του Καθημερινού Ανθρώπου» (ΑΑΡ) επιστρέφει θριαμβευτικά σήμερα στην εξουσία στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, καταφέροντας ένα καίριο πολιτικό πλήγμα στο εθνικιστικό ινδουϊστικό κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Σύμφωνα με την μερική καταμέτρηση των ψήφων από τις εκλογές του Σαββάτου για την τοπική εθνοσυνέλευση της ινδικής μεγαλούπολης, το ΑΑΡ εξασφαλίζει ευρεία πλειοψηφία, πράγμα που του επιτρέπει να διατηρήσει τα ηνία της τοπικής κυβέρνησης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στις 19.30 τοπική ώρα (16.00, ώρα Ελλάδος) το ΑΑΡ εξασφαλίζει, ή προηγείται, 62 από τις 70 εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφορευτικής επιτροπής.

Από την πλευρά τους οι ινδουϊστές εθνικιστές του Μπαρατίγια Τζανάτα (ΒJP) του Μόντι εξασφαλίζουν οκτώ βουλευτές, πέντε περισσότερους από το 2015, ενώ το κόμμα του Κογκρέσου δεν εκλέγει αντιπρόσωπο.

«Η νίκη τούτη δίνει ζωή σε μία νέα μορφή του πολιτεύεσθαι, την πολιτική της εργασίας. Είναι το είδος της πολιτικής που θα φέρει την πρόοδο στη χώρα για τον 21ο αιώνα», τόνισε ενώπιον των παραληρούντων οπαδών του, ο επικεφαλής του ΑΑΡ κι ιδρυτής του Αρβίντ Κερτζιουάλ.

Ο 51 ετών πρώην εφοριακός επιθεωρητής και πρόμαχος του αγώνα κατά της διαφθοράς, ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό όταν κατήλθε στην πολιτική κονίστρα, καταμεσής στον ορυμαγδό των μεγάλων διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς το 2011, που είχε συγκλονίσει απ’ άκρου εις άκρον την Ινδία.

Παρά πάσαν πρόβλεψη, ο Κερτζιουάλ είχε εκλεγεί στην κεφαλή της ινδικής πρωτεύουσας στα τέλη του 2013, για να παραιτηθεί μετά 48 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προσκόμματα που εγείρονταν στην προταθείσα νομοθεσία ενάντια στη διαφθορά.

Την επόμενη χρονιά, στις επαναληπτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι επανέφεραν στην εξουσία το ΑΑΡ-που στα χιντού το ακρώνυμό του σημαίνει ‘εμείς’-δίνοντάς του 67 από τις 70 έδρες στην τοπική εθνοσυνέλευση.

Χάρις στο πρόγραμμά του, που συνίσταται στη βελτίωση της καθημερινότητας των απλών πολιτών με παροχές ηλεκτρικού, τρεχούμενου νερού, δημόσιων μεταφορών, ο Κερτζιουάλ χαίρει μεγάλης δημοτικότητας μεταξύ των χαμηλότερων οικονομικά τάξεων, που ταυτίζονται με το πρόσωπό του.

Στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν την πρωτεύουσα οι εθνικιστές του BJP αποδύθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου προεκλογική εκστρατεία, φθάνοντας μάλιστα να κατηγορήσουν τον Κερτζιουάλ ως «τρομοκράτη».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play