Η ΕΕ «ταλαντεύεται» καθώς συζητά πώς να απαντήσει σε μια πρόσφατη αμερικανική ώθηση για επιδοτήσεις.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει προτείνει μια πλήρη αναθεώρηση της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της βιομηχανίας της, προσφέροντας μια σαρωτική στρατηγική “Made in Europe” για να αντιμετωπίσει την πλημμύρα των αμερικανικών επιδοτήσεων, σύμφωνα με το POLITICO.
Σε μια επιστολή με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου, η γαλλική κυβέρνηση καλεί την ΕΕ να επιταχύνει τους στόχους παραγωγής, να αποδυναμώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, να δημιουργήσει ένα ταμείο επείγουσας κυριαρχίας και να κινητοποιήσει μέσα εμπορικής άμυνας – όλα αυτά ως αντίδραση σε ένα πρόσφατο νομοσχέδιο των ΗΠΑ, τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιελάμβανε 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις φιλικές προς το κλίμα.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη δέσμευση που ανέλαβε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία ζήτησε από το μπλοκ να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη στρατηγική “Made in Europe”.
Η εκστρατεία έχει γίνει σημείο τριβής εντός της ΕΕ – ενώ πολλές χώρες υποστηρίζουν θεωρητικά την προσπάθεια της Γαλλίας, δεν υπάρχει μεγάλη συμφωνία για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί.
Στόχοι παραγωγής
Στην επιστολή, από τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, οι Γάλλοι λένε ότι η ΕΕ θα πρέπει να σχεδιάσει νέους στόχους παραγωγής “για τη μείωση των εξαρτήσεών μας” σε όλους τους ευαίσθητους τομείς.
“Πολύ συγκεκριμένα, η Ένωση θα πρέπει να θέσει η ίδια στόχους παραγωγής που θα πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030″, με βάση το μοντέλο του σχεδίου νόμου του μπλοκ για τα τσιπ, αναφέρει η επιστολή.
Ο νόμος για τα τσιπ αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα χρειάζεται να εξαρτάται από χώρες όπως η Κίνα για την τεχνολογία που τροφοδοτεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Το μπλοκ επανεξετάζει επίσης ταχέως τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύεται την ενέργειά του μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε “μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για την εγκατάσταση νέων εγκαταστάσεων παραγωγής”, καθώς και σε μια πλήρη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες στις αποφάσεις τους για την παραγωγή και τις επενδύσεις.
Κρατικές ενισχύσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται επίσης επί του παρόντος στη διαδικασία αναθεώρησης των κανόνων έκτακτης ανάγκης για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι έχουν περάσει από μια σειρά επαναλήψεων από την έναρξη της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Παραδοσιακά, η ΕΕ ήταν απρόθυμη να προσφέρει κρατικές ενισχύσεις σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τις πιο ακραίες. Όμως, στην επιστολή της, η Γαλλία αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει “στοχευμένη στήριξη – μέσω επιδοτήσεων ή φορολογικών πιστώσεων – με βάση κριτήρια που καθορίζονται εκ των προτέρων, σε περιορισμένο αριθμό τομέων”.
“Οι μηχανισμοί αυτοί θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή φορολογικών πλεονεκτημάτων (φορολογικές πιστώσεις) ή άμεσων επιδοτήσεων που απευθύνονται στους στρατηγικούς τομείς”, αναφέρεται στην επιστολή.
Οι τομείς αυτοί -λένε οι Γάλλοι- θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά, τις μπαταρίες, το υδρογόνο και τα κρίσιμα υλικά. Η επιστολή προτείνει επίσης να τερματιστεί η χαλάρωση αυτών των κανόνων κρατικών ενισχύσεων μόνο το 2030. Επί του παρόντος πρόκειται να λήξουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Προσθέτει ότι ορισμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όρια των κρατικών ενισχύσεων, ιδίως εάν συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της ΕΕ. Και υποστηρίζει ότι τα όρια κοινοποίησης ενισχύσεων για περιβαλλοντικά έργα ή έργα απαλλαγής από τον άνθρακα θα πρέπει να αυξηθούν στα 20 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και ανά έργο.
Οι φορείς επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Επιτροπής πρόκειται να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή το τελευταίο σχέδιο των κανόνων έκτακτης ανάγκης για τις κρατικές ενισχύσεις του μπλοκ στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ταμείο κυριαρχίας
Η Γαλλία προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα υποστηρίζεται από χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, καθώς και από το REPowerEU – το χρηματοδοτικό πλαίσιο του μπλοκ για τη διαφοροποίηση των επενδύσεων μακριά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Η επιστολή συνιστά την ανακατανομή 365 δισ. ευρώ “που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί κατά προτεραιότητα σε τομείς που είναι στρατηγικοί για την ευρωπαϊκή βιομηχανία” και προσθέτει ότι από τα δάνεια ύψους 221 δισ. ευρώ που απομένουν να χορηγηθούν, οι χώρες της ΕΕ “θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν προτεραιότητα σε στρατηγικούς ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς τομείς”.
Το ταμείο έκτακτης ανάγκης για την κυριαρχία θα πρέπει να είναι λειτουργικό πριν από το τέλος του 2023, αναφέρει η επιστολή.
Οι Γάλλοι είναι προσεκτικοί, ωστόσο, για να διασφαλίσουν ότι μια νέα εισροή κρατικών ενισχύσεων δεν θα κατακερματίσει την περίφημη ενιαία αγορά της ΕΕ. Ο φόβος είναι ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις θα μπορούσε να προσφέρει πλεονέκτημα σε χώρες με πιο βαθιά πορτοφόλια εντός της ΕΕ. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η επιστολή προτείνει την επανάληψη του SURE, ενός κοινού μέσου χρέους που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας και προσέφερε στις χώρες ευνοϊκά δάνεια.
Εμπορική άμυνα
Προκειμένου να διαφυλαχθεί η δικαιοσύνη των κανόνων ανταγωνισμού διεθνώς, η επιστολή της Γαλλίας καταλήγει λέγοντας ότι “η εμπορική στρατηγική της ΕΕ θα πρέπει να αρθρώνεται περισσότερο γύρω από την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς”. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει χρήση των μέσων εμπορικής άμυνας, όπως περιγράφονται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σημειώνεται στην επιστολή.
Η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν αναμένεται να προσφέρει στις χώρες της ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου τις σκέψεις της για την αντιμετώπιση των αμερικανικών προσπαθειών. Τα μηνύματά της θα έρθουν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 9-10 Φεβρουαρίου, στην οποία το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.
Δείτε επίσης: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – Πάνω από 1.000 αστυνομικοί στους δρόμους