Το Παρίσι διαδηλώνει “κατά της ακρίβειας” με φόντο την έλλειψη καυσίμων (vid)

Χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία της αριστερής αντιπολίτευσης στον Εμανουέλ Μακρόν, που ελπίζει να συμβάλλει στην “οικοδόμηση ενός νέου Λαϊκού Μετώπου” στη Γαλλία, με φόντο την έλλειψη καυσίμων την οποία έχει προκαλέσει μια απεργία.

Σε αυτή την “πορεία κατά της ακρίβειας και της αδράνειας για το κλίμα”, με την υποστήριξη οργανώσεων και συνδικαλιστικών ενώσεων, είχαν συγκεντρωθεί λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) 140.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές και 30.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

propoli

“Αρχίζουμε αυτή την πορεία η οποία είναι μια τεράστια επιτυχία”, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν από ένα φορτηγό εν μέσω του πλήθους, ανακοινώνοντας “την οικοδόμηση ενός νέου Λαϊκού Μετώπου που θα ασκήσει την εξουσία στη χώρα την κατάλληλη στιγμή.

Υποστήριξε την ιδέα μιας “γενικής απεργίας” την Τρίτη, απηχώντας τις εκκλήσεις για τον σκοπό αυτό, κυρίως στα μέσα μεταφοράς (γαλλικούς σιδηροδρόμους /SNCF), Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Παρισιού /RATP, λιμενεργάτες) και στον δημόσιο τομέα.

“Η δύναμη της πορείας μας είναι ένα στήριγμα στην κινητοποίηση των εργαζομένων, κυρίως αυτή που θα πραγματοποιηθεί” την Τρίτη και “πρέπει να τα σκεφτούμε όλα αυτά ως ένα σύνολο, που ο ένας βοηθά τον άλλο, που ο ένας στηρίζει τον άλλον”, δήλωσε σήμερα ο Μελανσόν.

Στην πομπή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αριστεράς, καθώς και η Νομπελίστρια Λογοτεχνίας Ανί Ερνό.

“Το μήνυμα είναι απλό: θέλουμε καλύτερη κατανομή του πλούτου”, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Για τον Κριστόφ Σαβιντάν, 47 ετών, άνεργο εδώ και πέντε χρόνια και μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας, “ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε”.

Πολλοί από το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” αλλά και πολλοί συνταξιούχοι μετείχαν σε μια πολύχρωμη πορεία, με μερικούς να φορούν φρυγικούς σκούφους, ακολουθώντας τον παλμό που έδιναν τραγούδια, ακόμα και η μουσική της ταινίας “Πόλεμος των Άστρων”.

Παρότι η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς κάποια σοβαρή αντιπαράθεση μέσα στο απόγευμα, βιτρίνες έσπασαν και κάποιες συμπλοκές ξέσπασαν στο περιθώριο της πορείας, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων, απαντώντας σε βλήματα που ερρίφθησαν προς την κατεύθυνσή τους. Ένα υποκατάστημα τράπεζας λεηλατήθηκε από μασκοφόρους άνδρες ντυμένους στα μαύρα.

Πριν πάρει τον λόγο απόψε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ο υπουργός Προϋπολογισμού Γκαμπριέλ Ατάλ κατήγγειλε “μια πορεία οπαδών του αποκλεισμού της χώρας”, αναφερόμενος σε μια απεργία για τους μισθούς στα διυλιστήρια και τις αποθήκες της TotalEnergies, που ξεκίνησε εδώ και τρείς εβδομάδες, και έχει οδηγήσει σε έλλειψη καυσίμων η οποία πλήττει πολλούς τομείς.

Σχεδόν ένα πρατήριο καυσίμων στα τρία (27,3%) δεν είχε τουλάχιστον ένα προϊόν το Σάββατο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Στην περιοχή του Παρισιού, η κατάσταση ήταν πιο τεταμένη με το 39,9% των πρατηρίων καυσίμων να έχει πολλές ελλείψεις.

Εκτός από τους οδηγούς αυτοκινήτων, και ειδικά τους επαγγελματίες της υγείας, που συνέχισαν αυτό το Σαββατοκύριακο την αναζήτησή τους για καύσιμα σε όλη τη Γαλλία, πολλοί αγρότες φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να σπείρουν εγκαίρως τα δημητριακά του χειμώνα, ελλείψει καυσίμων, κυρίως στη βόρεια Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Γεωργαντάς από Παρίσι: «Επιβεβαιώνεται η εξαγωγική δυναμική των ελληνικών προϊόντων»

Loading