Το «τέλος» του αβοκάντο: Το hashtag #noavocado που μεγαλώνει συνεχώς
pixabay

Το «τέλος» του αβοκάντο: Το hashtag #noavocado που μεγαλώνει συνεχώς

Τι συμβαίνει όταν ένα εξωτικό φρούτο κανονικοποιείται

Τον περασμένο μήνα, ο αστέρας του TikTok Calum Harris (γνωστός και ως @madebyblitz) συγκέντρωσε 371.000 likes στη συνταγή του για “guacamole” που φτιάχνεται με κατεψυγμένα μπιζέλια, ενώ στο Instagram, το hashtag #noavocado έχει 3.220 δημοσιεύσεις και συνεχίζει ανοδικά.

«Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν αρκετά γνωστή για τη χρήση του αβοκάντο στη μαγειρική μου – τόσο πολύ που αφιέρωσα έναν ολόκληρο λογαριασμό στο Instagram (@avodaily) στην αγάπη μου για αυτά», λέει η vegan συγγραφέας μαγειρικής Bettina Campolucci Bordi. Η ίδια αποφάσισε να μειώσει τη χρήση του αβοκάντο όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού προηγουμένως ζούσε στην Ισπανία, όπου μπορούσε να προμηθευτεί αβοκάντο τοπικά.

Η απόφαση της Wahaca να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την αγαπημένη σως γουακαμόλε είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι «τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν αρχίσει να ξυπνούν για τα τεράστια πρόβληματα που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας», λέει ο Tim Lang, καθηγητής επισιτιστική πολιτική στο City, University of London.

Τα αβοκάντο έχουν γίνει περάσει στην κατηγορία «παγκόσμιας καλλιέργειας βασικού προϊόντος», λέει, ο Tim Lang ενώ τα χαρακτηρίζει ως «το τέλειο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ένα εξωτικό φαγητό κανονικοποιείται χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες». Προβλήματα όπως η αποψίλωση των δασών, η απώλεια βιοποικιλότητας και η έλλειψη νερού σημαίνουν ότι «οι κοινότητες που τα καλλιεργούν δεν έχουν αρκετό νερό για πλύσιμο και υγιεινή».

Τα αβοκάντο έχουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, απαιτούν 320 λίτρα νερό το καθένα για να αναπτυχθούν και «είναι σε τέτοια παγκόσμια ζήτηση που καθίστανται δυσβάσταχτα για τους ιθαγενείς των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται», σύμφωνα με την Thomasina Miers, συν-ιδρυτή της μεξικανικής αλυσίδας εστιατορίων Wahaca.

Για αρκετό καιρό, η σεφ αγωνιζόταν να εξισορροπήσει τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής αβοκάντο με την όρεξη των πελατών της για γουακαμόλε. Τώρα, πιστεύει ότι βρήκε την απάντηση: Ένα ζωντανό, πράσινο ντιπ εμπνευσμένο από γουακαμόλε, φτιαγμένο από φάβα, πράσινο τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο.

Δείτε επίσης: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading