Σήμερα η κυβερνήτης της ιαπωνικής πρωτεύουσας Γιουρίκο Κόικε ανακοίνωσε:
Ο δήμος του Τόκιο θα αναγνωρίσει τις ενώσεις μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, σε ένα συμβολικό βήμα καθώς ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν υφίσταται σε εθνική κλίμακα στην Ιαπωνία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα εξέφρασε ξανά τις μεγάλες επιφυλάξεις του σε μια ενδεχόμενη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων.
“Ανταποκρινόμενοι στις επιθυμίες των κατοίκων του Τόκιο και αυτών που αφορά το ζήτημα αυτό, θα κάνουμε προετοιμασίες για να αναγνωρίσουμε τις ενώσεις προσώπων του ιδίου φύλου” ως τις αρχές του 2023, δήλωσε σήμερα η Κόικε.
Το διοικητικό διαμέρισμα Σιμπούγια του Τόκιο είναι η πρώτη τοπική κοινότητα της χώρας που πρότεινε πιστοποιητικά ένωσης στα πρόσωπα του ιδίου φύλου το 2015.
Κι άλλα διοικητικά διαμερίσματα του Τόκιο και αρκετοί νομοί στη χώρα ακολούθησαν το παράδειγμα του Σιμπούγια. Επίσης περίπου εκατό τοπικές αρχές στην Ιαπωνία προτείνουν σήμερα πιστοποιητικά αυτού του είδους.
Στο Twitter, η οργάνωση Γάμος για Όλους Ιαπωνία χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κόικε, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το πεδίο εφαρμογής των πιστοποιητικών αυτών είναι συμβολικό, και κάλεσε την κυβέρνηση να “σπεύσει” να αναγνωρίσει τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.
Στην πραγματικότητα, ελλείψει εθνικής νομοθεσίας, η χρησιμότητα αυτών των τοπικών εγγράφων εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη, μολονότι απλουστεύει μερικές φορές κάποιες διαδικασίες, όπως η ενοικίαση από κοινού ενός διαμερίσματος ή η χορήγηση άδειας να επισκεφθεί κάποιος τον σύντροφό του στο νοσοκομείο.
Πολύ λίγα ζευγάρια ομοφυλοφίλων στην Ιαπωνία έχουν μέχρι σήμερα εφοδιαστεί με τέτοια πιστοποιητικά.
Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, μολονότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της τάσσεται πλέον υπέρ αυτού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) που βρίσκεται στην εξουσία φρενάρει το ζήτημα αυτό εδώ και χρόνια, επιχειρηματολογώντας ότι οι ενώσεις προσώπων του ιδίου φύλου “δεν προβλέπονται” από το Σύνταγμα, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί ποτέ από το 1947 που τέθηκε σε ισχύ.
“Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διακρίσεις σε αυτό, αλλά η εισαγωγή του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει το πραγματικό θεμέλιο αυτού που συνιστά οικογένεια στη χώρα μας”, σημείωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, μιλώντας στο κοινοβούλιο.
“Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να γίνουν συζητήσεις με εξαιρετική προσοχή“, υπογράμμισε.
Ο Κισίντα, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο, είχε ήδη δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι “δεν έχει φτάσει στο σημείο να αποδεχθεί” μια αλλαγή του νόμου σε αυτό το ζήτημα.
Περίπου 10 ζευγάρια ομοφυλοφίλων στην Ιαπωνία έχουν προσφύγει από το 2019 στη δικαιοσύνη κατά του ιαπωνικού κράτους για να εξασφαλίσουν νομική αναγνώριση της ένωσής τους.
Τον φετινό Μάρτιο, αυτά εξασφάλισαν μια πρώτη νίκη, όταν δικαστήριο του Σαπόρο, στη βόρεια Ιαπωνία, έκρινε ότι η μη αναγνώριση του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου αντιβαίνει στο Σύνταγμα, καθώς αυτό εγγυάται την ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στον νόμο.
Δείτε επίσης: Ιαπωνία: Εντοπίστηκε τρίτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει την Μπρουκ Ρόλινς υπουργό Γεωργίας
- ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάγκη για ενότητα ενόψει των εκλογών
- Ο αντίκτυπος της έλλειψης παιδιών από τα ζευγάρια millennials στην οικονομία
- Ανεπάρκεια προϋπολογισμού και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία
- Νετανιάχου: Η έρευνα για τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων είναι κυνήγι μαγισσών