Η πολιτική προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη πως τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην ανακηρυγμένη ανθρωπιστική ζώνη Αλ Μαουάσι, στη Χαν Γιούνις (νότια). Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως έπληξαν ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς.
«Ανασύρθηκαν και διακομίστηκαν 40 μάρτυρες και 60 τραυματίες σε κοντινά νοσοκομεία», συνόψισε αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας στον παλαιστινιακό θύλακο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτοείο. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν δεκαπέντε ανθρώπους που αγνοούνται μετά το πλήγμα που στοχοποίησε σκηνές εκτοπισμένων στο Αλ Μαουάσι, πρόσθεσε.
Πηγές προσκείμενες στην πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν νωρίτερα πως πήραν φωτιά τουλάχιστον 20 σκηνές, ενώ ισραηλινοί πύραυλοι προκάλεσαν κρατήρες βάθους έως και εννέα μέτρων.
Ένας αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας δήλωσε πως «ολοκληρωμένες οικογένειες ξεκληρίστηκαν στη σφαγή στο Αλ Μαουάσι». Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε σημαντικούς τρομοκράτες της Χαμάς που δρούσαν σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο στην ανθρωπιστική περιοχή στη Χαν Γιούνις, προσθέτοντας πως «οι τρομοκράτες διέπρατταν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και του κράτους του Ισραήλ».
Η Χαμάς αντέτεινε ότι οι κατηγορίες της κατοχής του Ισραήλ για την παρουσία μαχητών της αντίστασης είναι «ξεδιάντροπο ψέμα», τονίζοντας μέσω Telegram ότι δεν υπήρχαν μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα στην ανθρωπιστική ζώνη που βομβαρδίστηκε.
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός των περίπου 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας έχει εκτοπιστεί εξαναγκαστικά επανειλημμένα, ενώ ο πόλεμος στον θύλακο διαρκεί 340 ημέρες. Έναυσμα της ένοπλης σύρραξης ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.205 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στον παλαιστινιακό θύλακο έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 41.000 ανθρώπους, προκαλώντας μια μείζονα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.