Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στην Υεμένη έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 60 ανθρώπων από τα τέλη του Ιουλίου, με άλλους 13 να παραμένουν αγνοούμενοι, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η χώρα, η οποία πλήττεται από ένοπλη σύρραξη για σχεδόν μια δεκαετία, αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε χρόνο εκτεταμένες πλημμύρες λόγω των καταρρακτωδών βροχών, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τη συχνότητα και την ένταση αυτών των φαινομένων.
Από τα τέλη Ιουλίου, οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα 36 θανάτους στην επαρχία Χοντάιντα, 9 στην επαρχία Ιμπ, 8 στη Μαρίμπ και 7 στην Τάιζ, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
Τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μόνο στις επαρχίες Χοντάιντα και Μαρίμπ, προσέθεσε το OCHA, ενώ συνολικά 13 άνθρωποι αγνοούνται στη Χοντάιντα και στην Τάιζ.
«Προβλήματα προξενήθηκαν σε δημόσιες υποδομές, όπως σχολεία, δρόμοι και υγειονομικές δομές. Το βιοποριστικό επίπεδο πολλών, που ήταν ήδη επισφαλές, έχει παρασυρθεί από τα νερά», ανέφερε το OCHA.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα σύνολο 38.285 οικογενειών, δηλαδή σχεδόν 268.000 άνθρωποι, επηρεάστηκαν, ενώ αναμένονται επίσης και νέες προειδοποιήσεις για «ισχυρές βροχές», ιδιαίτερα στην Ιμπ, καθώς η ακραία καιρική κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Αρκετά πρόσφατες εκθέσεις από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και τον νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό ανέφεραν ότι η Υεμένη βιώνει επιδείνωση στη συχνότητα και την ένταση των βροχοπτώσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι η Υεμένη έχει υποστεί μεγάλες πλημμύρες τα χρόνια 2019, 2020 και 2021.
Από το 2014, η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο μεταξύ των ανταρτών Χούθι και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Η συνθήκη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, οδηγώντας σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η σύγκρουση διεθνοποιήθηκε το 2015, όταν μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να στηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.
Η επιβίωση περισσότερων από το ήμισυ του πληθυσμού της Υεμένης εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια.