Πηγή: BBC

Τουρκία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε επεισόδια μετεκλογικής βίας – Διαδηλώσεις

Νοτιοανατολική Τουρκία – Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε επεισόδια μετεκλογικής βίας – Διαδηλώσεις

Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε επεισόδια μετεκλογικής βίας στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σκοτώθηκε ο αδελφός υποψηφίου της αντιπολίτευσης . Τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του νεοεκλεγέντος δημάρχου του κυβερνώντος κόμματος σε μια κυρίως κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

propoli

Την Τρίτη (02.01) το βράδυ, μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες η αντιπολίτευση είχε καλές επιδόσεις σε όλη την Τουρκία, υποστηρικτές του κόμματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν AK (AKP) συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA στον τομέα Περβάρι της Σιίρτ.

Στην Περβάρι, ο υποψήφιος δήμαρχος του AKP κέρδισε με ποσοστό 52% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του DEVA ήρθε δεύτερος με ποσοστό 40%. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του DEVA Μεχμέτ Εμίν Εκμέν ανακοίνωσε ότι ο άνθρωπος που πέθανε ήταν αδελφός του υποψηφίου του κόμματος.

Το DEVA ήταν ένα από τα έξι κόμματα στη συμμαχία που σχημάτισε η αντιπολίτευση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023, όταν ο Ερντογάν εξασφάλισε νέα πενταετή θητεία και η κυβερνητική συμμαχία, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλού σε επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αφού οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM να αναλάβει τα καθήκοντά του στην πόλη Βαν και ανακοίνωσαν επανάληψη των εκλογών στην πόλη Χιλβάν της επαρχίας Σανιλούρφα όπου το AKP έχασε.

Πλάνα έδειξαν διαδηλωτές στην επαρχία Μπάτμαν να πετάνε κροτίδες εναντίον αστυνομικών, που εκτόξευσαν εναντίον τους κανόνια νερού, ενώ δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας αναπτύχθηκαν γύρω από την πόλη Χακάρι, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Δείτε Επίσης:Νορβηγία: Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη Βουλή – Υπήρξε απειλή για βόμβα

Loading