Τουρκία: Ο Ερντογάν απειλεί με απαγόρευση και το φιλοκουρδικό κόμμα DEM

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας απείλησε το φιλοκουρδικό κόμμα DEM με νομικές ενέργειες και πιθανή αναστολή της λειτουργίας του, εάν δεν απομακρυνθεί από τους Κούρδους αγωνιστές.

Το DEM, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, δημιουργήθηκε ως διάδοχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) το 2023.

propoli

Το HDP αντιμετωπίζει πίεση για κατάργηση λόγω κατηγοριών σύνδεσης με Κούρδους αγωνιστές, συμμορφούμενο με την πολιτική καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο παρελθόν, ανοίχτηκαν υποθέσεις διακοπής λειτουργίας κομμάτων για υποστήριξη της τρομοκρατίας”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ορισμένα κόμματα έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν και ότι άλλες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επομένως, λέμε ότι εάν το κόμμα του DEM ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τότε αυτό θα αντιμετωπίσει την ίδια μεταχείριση”, είπε. “Εμείς λέμε κρατήστε αποστάσεις από την τρομοκρατία εάν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια νομική διαδικασία”.

Ένα άλλο δικαστήριο αναμενόταν να ανακοινώσει ετυμηγορία αυτόν τον μήνα σε μια υπόθεση που δικάζει πρώην ηγέτες και αξιωματούχους του HDP για τις διαδηλώσεις του 2014 που προκλήθηκαν από μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη της Συρίας Κομπάνι. Αυτή η δικαστική απόφαση αναβλήθηκε.

«Δεν πρέπει να μας κουνάνε το δάχτυλο»

Δεν πρέπει να μας κουνάνε το δάχτυλο. Επαναλαμβάνω, η πολιτική διακοπής λειτουργίας, του εκβιασμού και των απειλών έχει τελειώσει”, δήλωσε σήμερα ο συμπρόεδρος του Κόμματος DEM Τουντσέρ Μπακιρχάν μετά από κάλεσμα ενός συμμάχου της κυβέρνησης να τεθεί εκτός νόμου το DEM.

Οι επικριτές λένε ότι τα τουρκικά δικαστήρια βρίσκονται υπό την επιρροή της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, κάτι που ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αρνούνται.

Τόσο οι εισαγγελείς όσο και η κυβέρνηση κατηγορούν το HDP για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Loading