Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα έχει υποβάλει αίτημα για ένταξη στους BRICS. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ανέφερε ότι το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρο και ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις προς το παρόν.
Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg μετέδωσε ότι η Τουρκία προχώρησε στην υποβολή αίτησης εξαιτίας της απογοήτευσής της από την έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι πηγές του δικτύου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αντανακλώντας τις φιλοδοξίες της για την ανάπτυξη δεσμών σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS σχετίζεται επίσης με τις διαφωνίες που έχει με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός που περιλαμβάνει δέκα χώρες: τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, επιβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, που θα διεξαχθεί από τις 22 έως 24 Οκτωβρίου στο Καζάν του Ταταρστάν.