Τουρκία: Υπό κράτηση παραμένει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου που ζητά να διεξαχθεί έρευνα για χρήση χημικών όπλων από τον στρατό εναντίον Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ

Τουρκία: Υπό κράτηση παραμένει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου που ζητά να διεξαχθεί έρευνα για χρήση χημικών όπλων από τον στρατό εναντίον Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, που δικάζεται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», θα παραμένει υπό κράτηση μέχρι την επόμενη δικαστική ακρόαση.

H Φιντζαντζί, που κρατείται από τις 27 Οκτωβρίου σε φυλακή στην Άγκυρα, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, έπειτα από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και καταγγελίες από μέλη της αντιπολίτευσης.

Η Άγκυρα είχε αμέσως καταγγείλει μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης».

Η σύλληψή της πυροδότησε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Η 63χρονη ιατροδικαστής μπήκε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου υψώνοντας τη γροθιά της, υπό τις επευφημίες υποστηρικτών της και υπό το βλέμμα δεκάδων αστυνομικών με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων.

Στην ακροαματική διαδικασία ζήτησε και πάλι τη διεξαγωγή «αποτελεσματικής έρευνας» που θα περιλαμβάνει επιτόπιες επιθεωρήσεις και νεκροψίες Κούρδων μαχητών.

«Ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχω την ευθύνη να υπερασπίζομαι την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση», είπε στους δικαστές.

Το PKK ισχυρίστηκε ότι 17 μαχητές του έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις με χημικά όπλα σε ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Η Φιντζαντζί είναι γνωστή στην Τουρκία ως ιατροδικαστής και αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυναν από κοινού έκκληση με πέντε άλλες οργανώσεις για την απελευθέρωση της Φιντζαντζί εν αναμονή της δίκης της.

«Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί είναι μια κορυφαία ειδικός στην τεκμηρίωση βασανιστηρίων», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση. «Το έργο της πρέπει να επαινείται, όχι να τιμωρείται», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

Δείτε επίσης: Ιταλία: Οι συνήγοροι υπεράσπισης της συζύγου του Παντσέρι προσέφυγαν κατά της απόφασης έκδοσής της στο Βέλγιο

Loading

Play