Τραμπ: Δεν κατηγορώ τον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τραμπ: Δεν κατηγορώ τον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία για τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας θα υπογραφεί την προσεχή Πέμπτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο έχοντας δίπλα του την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

«Έχουμε μια συμφωνία για τα ορυκτά που, νομίζω, θα υπογραφεί την προσεχή Πέμπτη. Σύντομα. Και υποθέτω ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία. Θα το δούμε. Αλλά έχουμε μια συμφωνία επ’ αυτού», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος απαιτεί επιμόνως αυτή τη συμφωνία για να αντισταθμίσει την αμερικανική βοήθεια που έχει ήδη καταβληθεί στο Κίεβο προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Για τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θεωρεί τον Ζελένσκι υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνεχίζοντας ωστόσο τις επικρίσεις σε βάρος του. «Δεν τον κατηγορώ, αλλά δεν νομίζω ότι έκανε και την καλύτερη δουλειά του κόσμου. Δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε σχέση με το Ιράν, ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν βιάζεται» να επιλέξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αλλά δεν επιβεβαίωσε πληροφορία της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με την οποία παρενέβη για να εμποδίσει ισραηλινά πλήγματα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Δεν βιάζομαι να το κάνω γιατί νομίζω ότι το Ιράν έχει μια ευκαιρία να έχει μια μεγάλη χώρα και θα ήθελα να το δω αυτό. Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», τόνισε.

Αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Τζερόμ Πάουελ, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα μπορούσε να τον αναγκάσει να αποχωρήσει από τη θέση του, επαναλαμβάνοντας τις επιθέσεις του κατά του διοικητή της FED για την πολιτική του για τα επιτόκια.

«Θα φύγει αν του το ζητήσω, θα φύγει», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν είμαι ευχαριστημένος μαζί του. Τον ενημέρωσα και αν θέλω να φύγει, θα φύγει γρήγορα, πιστέψτε με».

Loading

Play