«Η Ευρώπη “εκμεταλλεύτηκε” τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Οι Αμερικανοί δεν λαμβάνουν ικανοποιητικά ποσά για τα προϊόντα τους που εξάγονται στην ΕΕ»
Η πρόσφατη επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με ιδιαίτερα βαριά πλήγματα για τις αγορές στην Ασία. Οι φόβοι για έναν πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο έχουν προκαλέσει μια έντονη διάθεση μείωσης του κινδύνου μεταξύ των επενδυτών, οδηγώντας σε δραματικές απώλειες.
Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία τους, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί κατά 10,37%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας μειώθηκε κατά 6,31%. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 6,39%, φτάνοντας σε χαμηλό 18 μηνών, και ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 6,50%. Οι αγορές της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας δεν απέφυγαν την κατρακύλα, με τον δείκτη Kospi να πέφτει κατά 4,74% και τον δείκτη S&P/ASX 200 να μειώνεται κατά 3,87%.
Αντίκτυπος στις αμερικανικές αγορές
Στις ΗΠΑ, οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq υπέστησαν επίσης σημαντικές απώλειες, με την αμερικανική αγορά να βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της πανδημίας το 2020. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2.231,07 μονάδων, ή 5,5%, κλείνοντας στις 38.314,86 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 5,97%, φτάνοντας τις 5.074,08 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 5,8%, με αποτέλεσμα να καταγραφεί “bear market” με πτώση 22% από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου.
Η άνοδος του δείκτη VIX, που καταγράφει την αβεβαιότητα στις αγορές, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα των εξελίξεων και την έντονη ανησυχία των επενδυτών.
Η δήλωση Τραμπ: «Φάρμακο για την οικονομία»
Ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, συγκρίνοντας τις επιπτώσεις των εμπορικών του μέτρων με την ανάγκη για φάρμακο, προκειμένου να «θεραπευτούν» τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ. Μιλώντας από το προεδρικό αεροσκάφος, δήλωσε: «Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά». Η δήλωσή του αναφέρεται στην προσπάθεια να διορθωθούν τα εμπορικά ελλείμματα με χώρες όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό, αλλά ανέφερε πως οι τελωνειακοί δασμοί είναι απαραίτητοι για να λυθούν τα προβλήματα των αμερικανικών εμπορικών ελλειμμάτων. «Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», επανέλαβε, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει η αμερικανική οικονομία πιο «ανθεκτική» και ανεξάρτητη από τις εισαγωγές.
We have massive Financial Deficits with China, the European Union, and many others. The only way this problem can be cured is with TARIFFS, which are now bringing Tens of Billions of Dollars into the U.S.A. They are already in effect, and a beautiful thing to behold. The Surplus…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) April 7, 2025
Διαπραγματεύσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου είχε συζητήσεις με πολλές διεθνείς δυνάμεις, δηλώνοντας πως «όλοι θέλουν να κλείσουμε συμφωνία». Αναφερόμενος στη δυνατότητα δημιουργίας μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε τη θέση του ότι «η Ευρώπη “εκμεταλλεύτηκε” τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Οι Αμερικανοί δεν λαμβάνουν ικανοποιητικά ποσά για τα προϊόντα τους που εξάγονται στην ΕΕ».
Πετρελαϊκή κρίση και παγκόσμια αβεβαιότητα
Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου επίσης βυθίστηκε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, με το αργό West Texas Intermediate να υποχωρεί περισσότερο από 3% στα 59,74 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Οι οικονομικοί αξιωματούχοι του Τραμπ δήλωσαν ότι η επιβολή των δασμών θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως των πιέσεων στις αγορές.
«Η αγορά φαίνεται να συνεχίσει την καθοδική πορεία της»
Η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς η αβεβαιότητα εντείνεται. Οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν νέες πιέσεις και η ένταση της ανασφάλειας αποτυπώνεται στον δείκτη μεταβλητότητας VIX, ο οποίος σημείωσε άνοδο σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2020. Ο στρατηγικός αναλυτής Jonathan Krinsky ανέφερε πως η αγορά φαίνεται πιθανό να συνεχίσει την καθοδική πορεία της, προειδοποιώντας για περαιτέρω πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Η ανησυχία συνεχώς αυξάνεται για το αν οι αμερικανικές και διεθνείς αγορές μπορούν να αντέξουν την πίεση αυτή και αν ο εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε μια οικονομική ύφεση με παγκόσμιες συνέπειες.